BKS ajtócsukók

Ha kiismeri magát az ajtózárókkal, azonnal felismeri a GU minőségét. A zárási folyamat hidraulikus vezérléssel történik. A záróerőt és a záró sebességet Ön egyénileg tudja minden ajtószélességhez és ajtósúlyhoz beigazítani.

A GU ajtócsukó programja bőséges választékot kínál a fent- és padlón csukókból, továbbá az egy- és kétszárnyas ajtók rögzítő berendezések különleges megoldásaiból, igényes épülettervekben is. A biztonságos és megbízható működés mellett a GU ajtócsukói az igényes dizájnjukkal is kiemelkednek.

Fennfekvő felső ajtócsukó csúszósínnel

Az OTS 73x-sorozat

Tűzvédelem esztétikusan: A fenti ajtócsukó rugalmas beállítási lehetőségeket kínál Önnek mint a megfelelő megoldást mindenfajta ajtóhoz, ajtószélességhez és szárnysúlyhoz. A csukók az egyszerű szerelésnek és a nagy működési biztonságnak köszönhetően beszerelhetők a pánt- és a pántellenoldalon. Alkalmazásuk kétszárnyú ajtókon is lehetséges. A csúszósínbe integrált, nem látható csukás-sorszabályozás garantálja ekkor a mozgó és állószárnyak korrekt csukási sorrendjét.

A szabadalmaztatásra bejelentett kettős szívgörbés technika ezen felül lehetővé teszi a különlegesen könnyű és komfortos átjárást az ajtón. Így a gyerekek és az idősebbek, meg a testileg korlátozott személyek is fáradtság nélkül átjárhatnak az ajtókon.

Az OTS 73x-sorozat építőelem rendszerével az alkatrészeket egyszerűen, illeszkedően, az igény szerint kombinálják és egyedileg állítják be. Ez nemcsak a tervezést, a beépítést és az utólagos kiegészítése könnyíti meg, hanem ezen kívül raktárteret és szerelési tartozékokat is megtakarít.

 • Összehasonlítva a legkisebb zártest a piacon – elegáns, karcsú dizájnban
 • Stabil burkolat a tolóka helyett – különféle anyagból és felülettel kapható
 • Rejtett szerelőlap az értékes, zárt megjelenés érdekében
 • Egységes méretek a közel teljes ajtócsukó programon át az objektum harmonikus összhatása érdekében
 • Egységes furatkép az összes ajtócsukótípus számára

OTS 736

Pántoldali szereléssel rögzíthető egy- és kétszárnyú ajtókhoz, amelyek szárnyszélessége 1400 mm-ig kiterjedhet. Csukóereje 3-6 között mozog az EN 1154 szerinti skálán, csukási sebessége, végzáródása állítható, mechanikus nyitáscsillapítással rendelkezik.

OTS 736 BG

Pántellenoldali szereléssel rögzíthető egy- és kétszárnyú ajtókhoz, amelyek szárnyszélessége 1400 mm-ig kiterjedhet. Csukóereje 3-6 között mozog az EN 1154 szerinti skálán, csukási sebessége, végzáródása állítható, mechanikus nyitáscsillapítással rendelkezik.

OTS 735

Pántoldali szereléssel rögzíthető egy- és kétszárnyú ajtókhoz, amelyek szárnyszélessége 1250 mm-ig kiterjedhet. Csukóereje 2-5 között mozog az EN 1154 szerinti skálán, csukási sebessége, végzáródása állítható, mechanikus nyitáscsillapítással rendelkezik.

OTS 735 BG

Pántellenoldali szereléssel rögzíthető egy- és kétszárnyú ajtókhoz, amelyek szárnyszélessége 1250 mm-ig kiterjedhet. Csukóereje 2-5 között mozog az EN 1154 szerinti skálán, csukási sebessége, végzáródása állítható, mechanikus nyitáscsillapítással rendelkezik.

OTS 733

Pántoldali szereléssel rögzíthető egy- és kétszárnyú ajtókhoz, amelyek szárnyszélessége 950 mm-ig kiterjedhet. Csukóereje 3 között mozog az EN 1154 szerinti skálán, csukási sebessége, végzáródása állítható.

OTS 733 BG

Pántellenoldali szereléssel rögzíthető egy- és kétszárnyú ajtókhoz, amelyek szárnyszélessége 950 mm-ig kiterjedhet. Csukóereje 3 között mozog az EN 1154 szerinti skálán, csukási sebessége, végzáródása állítható.

Rejtetten elhelyezett ajtócsukó

A belső terek esztétikai igényessége számára: A rejtetten elhelyezett ajtócsukókat az ajtó lapjába szereljük, és ezáltal a dizájnnal és funkcionalitással szemben támasztott legmagasabb követelményeket is kielégítik. A GU összes, rejtetten elhelyezett ajtócsukói a DIN balos és DIN jobbos ajtókon történő alkalmazásra készültek, és alkalmasak a gyors és hatékony felszerelésre

Rejtetten elhelyezett ajtócsukó – VTS 73x

Láthatatlan módon az ajtólapba szerelve a csukók és csúszósínek rejtve maradnak a becsukott ajtókon.

Falcba épített ajtócsukó

Függőlegesen az ajtófalcba építve az egyszárnyas kör-, lapos- és csúcsíves beltéri ajtók számára.

VTS 735

Egy- és kétszárnyú, füst- és tűzgátló ajtókhoz felszerelhető ajtóbehúzó, legnagyobb ajtó szárnyszélesség maximum 1250 mm-es lehet, az ajtólap legkisebb vastagsága 40 mm, és az ajtó tömege maximum 150 kg lehet. A csukóerő nagysága 3-5 között mozog az EN 1154 szerint, állítható a csukási sebessége, végzáródási pontja és rendelkezik mechanikus nyitáscsillapítással.

Falcba épített ajtócsukó, „20”-as

Egyszárnyú ajtókhoz felszerelhető ajtóbehúzó, legnagyobb ajtó szárnyszélesség maximum 900 mm-es lehet, az ajtólap legkisebb vastagsága 30 mm, és az ajtó tömege maximum 80 kg lehet. A csukóerő nagysága 1-2 között mozog az EN 1154 szerint, állítható a csukási sebessége, végzáródási pontja.

Falcba épített ajtócsukó, „24”-es

Egyszárnyú ajtókhoz felszerelhető ajtóbehúzó, legnagyobb ajtó szárnyszélesség maximum 1000 mm-es lehet, az ajtólap legkisebb vastagsága 40 mm, és az ajtó tömege maximum 140 kg lehet. A csukóerő nagysága 2-3 között mozog az EN 1154 szerint, állítható a csukási sebessége, végzáródási pontja.

Felfekvő felső ajtócsukó ollókarral

A GU ollókaros felső ajtócsukóival az egyszárnyú belső és külső ajtókat és a tűz- és füstgátló ajtókat méretpontosan szerelheti fel. A csukók könnyen szerelhetők, beállításuk flexibilis és egyedi. A csukók a nagy működési biztonságnak köszönhetően beszerelhetők a pánt- és a pántellenoldalon is.

OTS 536

Egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz felszerelhető, maximum 1400 mm-es ajtószárnyszélességgel. A csukóerő 2-6 közötti érték lehet az EN 1154 szerinti skálán. Csukási sebessége, végzáródási pontja állítható, rendelkezik csukás késleltetéssel (SV típus), illetve nyitáscsillapítással. 180°-os ajtónyitási és csukási szöget képes kezelni.

OTS 430

Egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz felszerelhető, maximum 1250 mm-es ajtószárnyszélességgel. A csukóerő 2-5 közötti érték lehet az EN 1154 szerinti skálán. Csukási sebessége, végzáródási pontja állítható, rendelkezik nyitáscsillapítással (BC típus). 180°-os ajtónyitási és csukási szöget képes kezelni.

OTS 210

Egyszárnyú ajtókhoz felszerelhető, maximum 1100 mm-es ajtószárnyszélességgel. A csukóerő 2-4 közötti érték lehet az EN 1154 szerinti skálán. Csukási sebessége, végzáródási pontja állítható. 180°-os ajtónyitási és csukási szöget képes kezelni.

OTS 140

Egyszárnyú ajtókhoz felszerelhető, maximum 1100 mm-es ajtószárnyszélességgel. A csukóerő 2-4 közötti érték lehet az EN 1154 szerinti skálán. Csukási sebessége, végzáródási pontja állítható. 180°-os ajtónyitási és csukási szöget képes kezelni.

OTS 130

Egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz felszerelhető, maximum 1100 mm-es ajtószárnyszélességgel. A csukóerő 2-4 közötti érték lehet az EN 1154 szerinti skálán. Csukási sebessége, végzáródási pontja állítható. 180°-os ajtónyitási és csukási szöget képes kezelni.

Padlócsukók

Az igényes vizualitás alépítménye: speciálisan az üvegajtók, de minden más ütközős és lengőajtó is megfelelően felszerelhető GU padlócsukóval. A rugalmas beépítési és beállítási lehetőségeknek köszönhetően kompatibilis a legkülönbözőbb ajtótípusokkal és igényes külseje van, mivel alig látható. A kis beépítési magasság és a cserélhető dugasztengelyek és hosszabbítók következtében a csukó sokféle padlótípuson alkalmazható. A flexibilis hosszúság-, oldal- és magasság beállítás a burkolat és a cementdoboz között megkönnyítik Önnek az ajtószerelést. A mozgó és állószárnyak helyes zárási sorrendjének integrált szabályozásával a csukó kétszárnyú ajtókhoz is felszerelhető.

UTS 85 HF

Egy- és kétszárnyú ajtókhoz felszerelhető, legnagyobb szárnyszélesség egyszárnyú ajtónál 1400 mm-es, kétszárnyúnál 2800 mm-es. A szárnysúly 300 kg lehet maximálisan, felszerelhető lengőajtóhoz is. A csukóerő 2-6 között értéket vehet fel az EN 1154-es szabvány szerint. Állítható a csukási sebessége, a végzáródási pontja, csukáskésleltetése és a mechanikus nyitáscsillapítás is.

UTS 85 F

Egy- és kétszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz felszerelhető, legnagyobb szárnyszélesség egyszárnyú ajtónál 1400 mm-es, kétszárnyúnál 2800 mm-es. A szárnysúly 300 kg lehet maximálisan. A csukóerő 2-6 között értéket vehet fel az EN 1154-es szabvány szerint. Állítható a csukási sebessége, a végzáródási pontja és a mechanikus nyitáscsillapítás is.

UTS 85 FE

Egy- és kétszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz felszerelhető, legnagyobb szárnyszélesség egyszárnyú ajtónál 1400 mm-es, kétszárnyúnál 2800 mm-es. A szárnysúly 300 kg lehet maximálisan. A csukóerő 2-6 között értéket vehet fel az EN 1154-es szabvány szerint. Állítható a csukási sebessége, a végzáródási pontja és a mechanikus nyitáscsillapítás is.

UTS 85 FL

Egy- és kétszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz felszerelhető, legnagyobb szárnyszélesség egyszárnyú ajtónál 1400 mm-es, kétszárnyúnál 2800 mm-es. A szárnysúly 300 kg lehet maximálisan. A csukóerő 2-6 között értéket vehet fel az EN 1154-es szabvány szerint. Állítható a csukási sebessége, a végzáródási pontja és a szabadonfutása.

UTS 60

Egyszárnyú ajtókhoz felszerelhető, legnagyobb szárnyszélesség egyszárnyú ajtónál 1100 mm-es. A szárnysúly 170 kg lehet maximálisan. A csukóerő 4-es értéket vehet fel az EN 1154-es szabvány szerint. Állítható a csukási sebessége, a végzáródási pontja és a mechanikus nyitáscsillapítás is.

UTS 50

Egyszárnyú ajtókhoz felszerelhető, legnagyobb szárnyszélesség egyszárnyú ajtónál 950 mm-es. A szárnysúly 120 kg lehet maximálisan. A csukóerő 3-as értéket vehet fel az EN 1154-es szabvány szerint. Állítható a csukási sebessége, a végzáródási pontja és a mechanikus nyitáscsillapítás is.

UTS 42

Egyszárnyú ajtókhoz felszerelhető, legnagyobb szárnyszélesség egyszárnyú ajtónál 1100 mm-es. A szárnysúly 120 kg lehet maximálisan. A csukóerő 1-4 közötti értéket vehet fel az EN 1154-es szabvány szerint. Állítható a csukási sebessége, a végzáródási pontja és a mechanikus nyitáscsillapítás is.

Rögzítő berendezések a DIN EN 1155 szerint

A hétköznapokban senki sem veszi észre, ezért a komoly esetekben mutatják meg a tudásukat: A villamos rögzítő-berendezések a megelőző tűzvédelem részei. A feladatuk a törvényhozó által előírt tűzszakaszok nyitvatartása a menekülő- és mentőútvonalakban, különösen a tűz- és füstmentesítő ajtókban. Ezt annyira hatékonyan végzik, hogy sok ember a nap során az ilyen átjárókon történő áthaladás közben egyáltalán nem veszik észre, hogy ott egy ajtó lenne. Ellenben tűz esetén egy beépített füstérzékelő kioldása után a berendezés automatikusan bezárja az ajtót és így akadályozza meg a füstgázok és tűz átterjedését a szomszédos helységekbe és épületekbe.

A tűzszakaszok nyitvatartása a menekülő- és mentőútvonalakban, például a tűz- és füstmentesítő ajtókban. Ezeket az ajtókat legtöbbször óvodákban, kórházakban, iskolákban, hotelekbe és idős otthonokban alkalmazzák. A tűzvédelem mellett feladatuk a gyermekek és idősebb emberek, a mozgáskorlátozottak számára akadálymentes átjárást nyújtani. Összességében így gondoskodnak a napi forgalomban a zavartalan közösségi és áruforgalom lebonyolításáról.

RSM füstérzékelő modul

 • Bevizsgálta és engedélyezte a DIBt
 • Egy rögzítő berendezés (pl. rögzítő berendezés, elektromechanikus ajtótapadó mágnes, tűzjelző, füstgázkioldó nyomógomb és más elemek) összes alkatrészének villamossággal történő ellátására
 • Beépített tápforrás és kioldókészülék
 • Beépített füstérzékelővel
 • LED állapotkijelzővel (üzem vagy riasztás / üzemzavar / elszennyeződés)
 • GU stílusú burkolat, illeszkedik az AD-OTS 73x burkolathoz
 • Felszerelése a keretre/szemöldökfára
 • Beépítési magasság: 36 mm

Alkatrészek:

 • Legalább egy tűzérzékelő elem a füst és a hő érzékelésére, pl. az ORS 142 vagy ORS 142 W optikai tűzérzékelő
 • Egy hálózati tápegység az energiaellátáshoz, pl. a NAG 03 tápegység és kioldókészülék.
 • Egy kioldószerkezet, ami beindítja a zárás folyamatát, pl. a NAG 03 tápegység és kioldókészülék.
 • Egy kézi kioldó AP/UP mint megszakító nyomógomb
 • Egy rögzítő szerkezet, amely a záródó lezárást rögzíti, például:
 • Egy, a csúszósínbe épített elektromechanikus (FE-OTS 73x vagy FE-VTS 735) rögzítő szerkezet
 • Egy beépített rögzítő berendezés (OTS 73x FL vagy VTS 735 FL)
 • Egy ajtótapadó mágnes (elektromágneses)

Ajtócsukó

Ha kiismeri magát az ajtócsukókkal, akkor a GU esetében azonnal a minőségre fog következtetni. A zárási folyamat hidraulikus vezérléssel történik. A záróerőt és zárósebességet egyénileg, minden ajtószélességhez és minden ajtósúlyhoz külön beállíthatja.

A GU ajtócsukó program átfogó választékban nyújt felső és padló ajtócsukókat, valamint speciális megoldásokat egy- és kétszárnyú ajtók rögzítőrendszerei számára igényesebb épületkoncepciókban is. A biztonságos és megbízható működés mellett a GU ajtócsukóit a vonzó design is jellemzi.

Felső ajtócsukók csúszósínnel

Az esztétikus tűzgátlás: a GU csúszósínes felső ajtócsukói flexibilis beállítási lehetőségeikkel a megfelelő megoldást jelentik bármely szárnyfajtához és szárnyszélességhez, valamint szárny¬súly¬hoz. A csukók az egyszerű szerelésnek és a nagy működési biztonságnak köszönhetően beszerelhetők a pánt- és a pánt-ellenoldalon. Alkalmazásuk kétszárnyú ajtókon is lehetséges. A csúszósínbe integrált, nem látható csukássor-szabályozás garantálja ekkor a mozgó és állószárnyak korrekt csukási sorrendjét.

A GU csúszósínes felső ajtócsukói az EN 1154 szerint ellenőrzöttek és így engedélyezettek tűz- és füstgátló ajtókon való alkalmazásra.

GU felső ajtócsukók csúszósínnel – részletesen:

Típus OTS 730
Változatai
OTS 634 OTS 633
Alkalmazás
Egyszárnyú
Kétszárnyú
Tűz- és füstgátló ajtók
legnagyobb ajtószárnyszélesség
Egyszárnyú 1400 mm 1100 mm 950 mm
Kétszárnyú 2800 mm
Beállítási funkciók
Csukóerő nagysága EN 1154 szerint 3 – 6 2 – 4 3
Csukássebesség
Végzáródás
Csukáskésleltetés opcionális
Nyitáscsillapítás
Rögzítési lehetőségek
Legnagyobb ajtónyitási, – és csukási szög 180º 180º 180º

Felső ajtócsukó ollókarral

A GU ollókaros felső ajtócsukóival az egyszárnyú belső és külső ajtókat és a tűz- és füstgátló ajtókat méretpontosan szerelheti fel. A csukók könnyen szerelhetők, beállításuk flexibilis és egyedi. A csukók a nagy működési biztonságnak köszönhetően beszerelhetők a pánt- és a pánt-ellenoldalon is. Termomatikus szelepek garantálják a mindenkor egyenletes csukást hőmérsékletingadozás esetén.

GU felső ajtócsukók ollókarral – részletesen:

Típus OTS 536 OTS 430 OTS 330  OTS 210  OTS 200  OTS 140 
Alkalmazás
Egyszárnyú
Tűz- és füstgátló ajtók
legnagyobb ajtószárnyszélesség
Egyszárnyú 1400 mm 1250 mm 1100 mm 1100 mm 1100 mm 1100 mm
Beállítási funkciók
Csukóerő nagysága EN 1154 szerint 2 – 6 2 – 5 2/3/4 2/3/4 3/4 2/3/4
Csukássebesség
Végzáródás
Csukáskésleltetés opcionális
Nyitáscsillapítás opcionális
Rögzítési lehetőségek
Legnagyobb ajtónyitási, – és csukási szög 180º 180º 180º 180º

Integrált ajtócsukók

Ebben a formában egyedülálló a piacon: a GU falcba épített ajtócsukóval a funkciót és az esztétikát integrálja. Rejtve beépítve a háttérben maradnak ezek a csukók és engedik az ajtó-design előtérbe kerülését. Egyszárnyú kerek, lapos és csúcsíves beltéri ajtókba építhető be és teljes mértékben integrált a függőleges ajtófalcban, így még kinyitott ajtó esetén sem látható zavaró vasalatelem.

A GU integrált ajtócsukóinak részletei:

Típus 20  24 
Alkalmazás
Max. szárny­szé­les­ség 900 mm 1000 mm
Min. ajtólap-vastagság 30 mm 40 mm
Aj­tó­szárny-súly 35 – 80 kg 50 – 140 kg
Beállítási funkciók
Csukóerő nagyság
EN 1154 szerint
1 – 2 2 – 3
Csukássebesség
Végzáródás

Padlócsukók

Az igényes vizualitás alépítménye: speciálisan az üvegajtók, de minden más ütközős és lengőajtó is megfelelően felszerelhető GU padlócsukóval. A rugalmas beépítési és beállítási lehetőségeknek köszönhetően kompatibilis a legkülönbözőbb ajtótípusokkal és igényes külseje van, mivel alig látható. A kis beépítési magasság és a cserélhető dugasztengelyek és -hosszabbítók következtében a csukó sokféle padlótípuson alkalmazható. A flexibilis hosszúság-, oldal- és magasságbeállítás a burkolat és a cementdoboz között megkönnyítik Önnek az ajtószerelést. A mozgó és állószárnyak helyes zárási sorrendjének integrált szabályozásával a csukó kétszárnyú ajtókhoz is felszerelhető.

GU-padlócsukók részletesen:

Típus UTS 85 HF UTS 85 F UTS 85 FE UTS 85 FL UTS 60 UTS 50 UTS 42 UTS 840
Alkalmazás
Egyszárnyú
Kétszárnyú
Füst- és tűzgátló ajtók
Legnagyobb
szárny­súly (kg)
300 300 300 300 170 120 120 120
Lengőajtó
legnagyobb ajtószárnyszélesség
Egyszárnyú (mm) 1400 1400 1400 1400 1100 950 1100 1)
Kétszárnyú (mm) 2800 2800 2800 2800
Beállítási funkciók
Csukóerő nagysága EN 1154 szerint 2 – 6 3 – 6 3 – 6 3 – 6 4 3 1 – 4 3/4
Csukássebesség
Végzáródás
Csukáskésleltetés
Mechanikus
Nyitáscsillapítás
Szabadonfutás
 
1) 3-as méret = 1000 mm / 4-es méret = 1200 mm