Zárcsere-zárbetétcsere: van különbség?

Amikor valami gond van a zárral, hogy előre kétségbe esünk, hogy zárcsere kell, majd elolvasunk egy cikket, hogy zárbetétcsere is elég, mi pedig tanakodunk, hogy most ugyanarról van szó, vagy két teljesen különböző műveletről. A zárcsere az nem zárbetétcsere? Nos, nem egészen. Érdemes tisztában lennünk vele, hogy melyik fogalom mit is takar, mert így egyrészt könnyebb lesz a dolgunk, ha valami gond van a zárral, mert tudni fogjuk, mire is van szükségünk, másrészt még spórolni is tudunk.

Nos, kezdjük az elején. A zárcsere az a folyamat, amikor az egész zár lecserélésre kerül, míg a zárbetétcsere a zár egy alkatrészének a cseréjére, a nevéből is kitalálható, a zárbetétre vonatkozik. A zárbetét a zár azon része, amelyben a kulcs forog. Leginkább akkor szokás zárbetétet cserélni, amikor a zárral alapvetően nincs gond, biztonságos és ép, viszont valamiért új kulcsra van szükség. Lehet ez amiatt, hogy eltörött a kulcs, elveszett, esetleg új lakásba vagy albérletbe költöztünk, netán elváltunk. Ilyenkor esetekben bőven elég lehet csak a zárbetétet kicserélni.

Amikor zárcsere kell!

A zárcsere, ahogyan azt már említettük fentebb, az egész zárra vonatkozik. Ezt jellemzően két esetben szokás elvégezni. Az egyik, ha a zár sérült, és nem javítható. Betörés esetén az egész zárat szokták cserélni, de akkor is, ha csak betörési kísérlet volt, illetve ha akad a zár, de olajozással nem javítható a probléma. A másik eset, amikor a zár alapvetően jól működik, viszont nem eléggé biztonságos.

Manapság még mindig sok bejárati ajtóra kerül fel silány, rossz minőségű, olcsó zár, melyeket akár pár másodperc alatt is fel lehet törni. Ha mi nem szeretnénk így járni, akkor mindenképp célszerű új zárban gondolkodni. Ezt bármikor megtehetjük, de akkor járunk a legjobban, ha a lakás vagy ház megvásárlásakor tesszük meg. A zárcsere persze lényegesen drágább, mint a zárbetétcsere, viszont ebben a két esetben semmi esetre sem érdemes megspórolni az árát, hiszen a biztonságunkról van szó.