Miért nem érdemes olcsó zárat venni?

Manapság a spórolás kérdése rendkívül fontos lett, hiszen az árak egyre csak emelkednek, a bérek pedig nem követik őket olyan ütemben, mint azt sokan szeretnék. Emiatt egyre többen vannak, akik alaposan megfontolják, hogy mire költsenek, és mire nem. A zárak esetében is azt látni, hogy nagy a kereslet a kedvező ár, ám silányabb zárakra, hiszen ezeknek az ára olcsó, ez pedig egyre inkább döntő tényező. Igen ám, de a kedvező árnak van egy nagy hátránya, mégpedig a rosszabb minőség. Ha spórolni akarunk, inkább a kedvezményeket, akciókat keressük, és ne a legolcsóbb árakat. A jó ár-érték arány fontosabb szempont, mint az olcsó ár.

Erre persze lehet legyinteni, de a helyzet az, hogy a betörések a legtöbb esetben olyan lakások/házak esetében történtek, ahol silány zár volt fent az ajtón. A silány, olcsó zárak sajnos akár 5 másodperc alatt is feltörhetőek. És bár sokan mondogatják, hogy társasházban laknak, észre fogja venni valaki, hogy matatnak az ajtónknál, sajnos a valóság az, hogy nem fogják, mert egy kicsivel nagyobb zaj, vagy idegen már sokszor fel sem tűnik senkinek. A silány zár feltöréséhez pedig csak pillanatok kellenek, ezért érdemes inkább más megoldást keresni.

Mit tud egy drágább, minőségi zár, amit az olcsó nem?

Tény persze, hogy a drágább, minőségi zárak sem feltörhetetlenek. Aki azt állítja, hogy a zár, amit vett feltörhetetlen, akkor az nagyot fog csalódni később. Ugyanakkor az is tény, hogy bár ezek a zárak sem 100 %-ig biztonságosak, de mivel védelemmel vannak ellátva, így sokkal kisebb eséllyel törik fel őket. A drága zárak már védenek a leggyakoribb betöréses módszerek ellen, több ponton záródnak, és masszívabb anyagból is készülnek, mint a silány zárak. Ennél fogva a feltörésük is jóval időigényesebb és zajosabb, ezt pedig a betörők nem kockáztatják meg.

És miért is tennék, ha könnyebb préda is akad bőven. Emellett a lakásbiztosításoknál a biztosítók is a drágább zárakat írják elő, ellenkező esetben egy betörés esetén nem fizetnek kártérítést.