Így tegyük biztonságossá otthonunkat egy rossz környéken is!

Minden városban akad olyan környék, ahol magasabb a betörések, lopások aránya, így ilyen környékre nem szívesen költözünk. Ugyanakkor az is tény, hogy néha nem nagyon van választásunk. Az ingatlanárak magasak, és akár 2-5 millióval kedvezőbb áron lehet hozzájutni egy olya lakáshoz vagy házhoz, ami nem a legjobb környéken található. Persze attól, hogy sok a betörés, még nem jelenti azt, hogy minket is érinteni fog, különösen akkor nem, ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket.

Az első, és legfontosabb lépés, a bejárati ajtó állapotának ellenőrzése, mely nemcsak az ajtót, de a zárat is érintse. Ha az ajtó nem kellően biztonságos, nem áll már olyan stabilan a helyén, cseréljük le. Az ajtóba pedig nem kerülhet más, mint egy megbízható, védelemmel ellátott zár, ami több ponton záródik. A silány, olcsó, kínai zárak ebben az esetben nem jelentenek jó megoldást. Az okoszárak sem jelentenek rossz megoldást, de elég lehet az is, ha egy biztonsági kamerát szerelünk fel az ajtó fölé. Arra persze figyeljünk, hogy csak az ajtót vegyünk, ne a szomszédokat.

Az ablakokra is érdemes egy kis figyelmet szentelni

Ha pedig már biztonságos az ajtó, akkor az ablakokra is érdemes egy kis figyelmet szentelni. Az ablakokon ugyanis legalább annyi betörés történik, mint az ajtókon keresztül. Persze, ha a 10. emeleten lakunk, nem gangos lakásban, akkor ez a kérdés nem igazán érint minket, de a földszinti lakásokat, a családi házakat már igen. Egy silány ablakszerkezet legalább annyira veszély, mint egy silány bejárati ajtózár. Érdemes tehát költözés előtt az ablakokat is ellenőrizni, és ha már régi a zár, vetemedett az ablak, akkor mindenképp megér egy cserét.

Az sem ritka, hogy valaki ablakrácsot tetet fel, mert így megvédheti az ablakot, de sokszor a redőny vagy zsalugáter is elég lehet. A lényeg tehát, hogy nem feltétlen rossz ötlet a költözés egy kevésbé jó hírű környékre, viszont mindenképp fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk családtagjaink és az értékeink száméra.