Valóban ki tudunk nyitni egy zárat úgy, mint a filmekben?

Ha szeretjük az izgalmas filmes jeleneteket, akkor valószínűleg a filmekben bemutatott zárnyitási trükköket is szívesen kipróbálnánk egyszer mi magunk is.

A filmekben láthatjuk ahogy az illető egy vékony hajtűvel, pillanatok alatt ki tud nyitni egy masszív bejárati ajtót, de sokan egyszerűen vállal lökik be az ajtót (ez különösen a rendőrös jelenetekben mutat jól).

De vajon ezekkel a trükkökkel valóban be lehetne jutni egy ingatlanban? Érdemes ezekkel próbálkozni abban az esetben, ha elromlott a bejárati ajtónk zára, és beragadt?

Elég lehet ennyi, hogy egy bejárati ajtón található zárszerkezet megadja magát?

Azért nem árt végig gondolni azt sem, hogy a filmes trükkök nagy részét éppen azért sem érdemes otthon kipróbálni, mert a legtöbb esetben ezt egy kaszkadőr végzi el, rengeteg gyakorlás után. Ám előfordul az, hogy néhány trükk a valóságban is működhet, például a bankkártyás ajtónyitás, ám ezt sem úgy kell elképzelni, ahogy a filmekben mutatják.

Melyik tévés trükkel érdemes próbálkoznunk, ha ki szeretnénk nyitni egy bejárati ajtót?

Sok ember számára nagy valószínűséggel csalódást fog jelenteni a tény, hogy a bankkártyás trükk is csak olyan ajtónál tud működni, amely valójában nincs is kulcsra zárva.

Persze ilyenkor jogosan juthat eszünkbe az a kérdés, hogy ha ki van nyitva az ajtó, akkor mégis mi értelme van az egész ajtónyitási procedúrának?

De itt jön a lényeg! A bakkártyás módszert ugyanis abban az esetben lehet érdemes bevetni, ha a kilincs gombos, tehát nem forog el.

Működhet emellett még akár a hajtűs trükk is, ahhoz azonban, hogy rá tudjunk érezni arra, hogy pontosan mit, és hogyan kell megpiszkálni a hajtűvel a zárszerkezet belsejében, ahhoz, hogy az ajtó valóban kinyíljon, sok türelem és tapasztalat is szükséges.

Szakemberek szeretik kihangsúlyozni azt, hogy ha egy beszorult, beragadt zárral találjuk magunkat szemben, akkor a feszegetéssel, és a kilincs rángatásával, csak károkat okozhatunk, mint az ajtóban, mint a zárszerkezetben. Ha tehát ilyen kellemetlen szituációban kerültünk, az egyszerűbb megoldást érdemes választani, ami nem más, minthogy kihívunk egy szakképzett szerelőt, aki szakszerűen és precízen fogja elvégezni az ajtónyitást.