Hány zár kerüljön fel egy bejárati ajtóra?

Amikor otthonunk biztonságáról van szó, akkor megkerülhetetlen a zárak kérdése. Az alapvető nézet az, hogy a bejárati ajtóra minőségi, védelemmel ellátott zár kerüljön fel, mert ezeket a típusokat nehezebb feltörni. De az sem elhanyagolható kérdés, hogy hány zárat tetessünk fel a bejárati ajtóra, hogy valóban biztonságba érezzük magunkat. Erre a kérdésre viszont nincs egyértelmű válasz, van aki egyetlen zártól is biztonságban érzi magát, más pedig négy-öt zár után is aggódik. Attól is függ ez a kérdés, hogy milyen környéken lakunk.

Amennyiben olyan környéken élünk, ahol gyakori a betörés, érdemes több zárat is feltetetni, de egyetlen, minőség, több ponton záródó zár, és egy biztonsági ajtó is elegendő lehet ahhoz, hogy elkerüljük a betöréseket. Mert igen, az ajtó minősége is nagyon fontos tényező ahhoz, hogy törjenek be hozzánk. Azt szokták mondani, hogy az ajtó leggyengébb eleme adja meg a biztonság mértékét. Tehát attól, hogy védelemmel ellátott zár van az ajtón, még nem érezhetjük magunkat biztonságban, ha az ajtó már vetemedik, rosszul van rögzítve, és egy feszítővassal is kimozdítható a helyéből. Az ilyen ajtó akkor is kockázatos lesz, ha 10 zár kerül fel az ajtóra.

A tolózárak és reteszek is népszerűek manapság

A legjobban akkor járunk, ha az ajtó is jó állapotba van, és egy ilyen ajtóra választunk egy márkás, minőségi, több ponton záródó zárat, ami még védelemmel is el van látva. Természetesen ezen túl tolózárak és reteszek is felkerülhet, akár lánc is, ha így érezzük biztonságosnak. A reteszek még mindig nagyon népszerűek, ahogyan a tolózárak is. Arra mindenképp figyeljünk a választásnál, hogy ebben az esetben se a silány, olcsó változatokat használjuk. Ne csak egy apró retesz legyen, ami az ajtó egy pontján záródik, hanem olyan, ami az ajtó teljes hosszában végigfut.

Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes a MABISZ útmutatót lapozgatni, még akkor is ha nincs lakásbiztosításunk, ugyanis ebben pontosan leírják, hogy mely zárak az elfogadhatóak a lakásbiztosításokhoz. Attól, hogy nincs lakásbiztosításunk, még érdemes az ajánlás alapján választani, hiszen a biztosítók is biztosra szeretnek menni, és legalább alap védelmet várnak el.