Mikor van itt a zárcsere ideje?

Vannak olyan esetek, amikor nem szabad tovább halogatni a zárcserét, bármennyire is szeretnénk megúszni a felmerülő költségeket. Hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, és persze az anyagi megterheléseinket is, érdemes olyan lakásbiztosítást kötni, amely zárcsere esetén térít, így ha nem várhatunk vele tovább, legalább nem kell a költségek miatt aggódnunk, és anyagi megfontolásból olcsóbb, silányabb zárat választanunk. De mikor is jön el a zárcsere ideje? Mikor nem várhatunk tovább?

– elveszett kulcs: ha elveszik a kulcs, akkor legalább zárbetétcserét kell végezni, de bizonyos esetekben érdemes az egész zárat lecserélni. Ha van lakásbiztosításunk, ami elveszett kulcs esetén térít, akkor érdemes egy jobb, minőségi zárat választani a régi helyett. Új kulcsra azonban mindenképp szükség lesz, mert sosem tudhatjuk, hogy valóban csak elveszett a kulcs vagy ellopták.

– sérült zár: ha a zár már nem működik rendeltetésszerűen, akkor bizony zárat kell cserélni, mert előbb-utóbb használhatatlanná válik, arról már nem is beszélve, hogy egyáltalán nem biztonságos.

– zárba törött kulcs: gyakori eset, hogy a kulcs a zárba törik. Bár ilyenkor lehet kérni a szerelőt, hogy próbálkozzon meg a törött darab kipiszkálásával, de sokszor maga a zár rossz, azért törik bele a kulcs, így mindenképp a zár cseréjére lesz szükség.

– költözés: mindegy, hogy vásárlásról vagy albérletről van szó, érdemes megfontolni a zárcserét, vagy minimum a zárbetét cseréjét. Ha saját lakást vásároltunk, akkor érdemes zárat cserélni, egyrészt, hogy valóban olyan legyen, amit a lakásbiztosításnál elfogadnak, másrészt így biztosíthatjuk, hogy a régi lakónak ne legyen hozzánk kulcsa. Az albérletek esetén elég lehet a zárbetétcsere is, melyet a főbérlők meg szoktak csinálni, de az albérlő is kérheti, hogy legyen meg.

– lakásbiztosítás kötése: amennyiben lakásbiztosítást kötöttünk, és nem megfelelő a zár, ami jelenleg az ajtón van, akkor mindenképp el kell végeztetni a zárcserét. Ha nem tesszük meg, akkor betörés esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítést kifizetését, ezt pedig nem érdemes kockáztatni.