Tényleg zárat kell cserélni, ha új lakásbiztosítást kötünk?

Európa számos országában mondhatni kötelezőnek számít a lakásbiztosítás, és nemcsak a lakáshitellel vásárolt ingatlanok esetében. A statisztikák szerint az ingatlantulajdonosok közel 90 %-ának van lakásbiztosítása Németországban, de Svájcban és Hollandiában is hasonlóak a számok. Magyarországon azonban a tulajdonosok alig 20 %-a rendelkezik lakásbiztosítással, ami nem feltétlen jó. Ennek oka többrétű. Egyrészt sokan magasnak tartják a biztosítási díjakat, megint mások a kötelező zárcserét szeretnék elkerülni. De valóban kötelező a zárcsere a lakásbiztosításhoz?

Nos, a helyzet az, hogy nem kötelező, de erősen ajánlott, legalábbis akkor, ha nem megfelelő zár van a bejárati ajtón. Ha minőségi, védelemmel ellátott zár van az ajtónkon, akkor nem kell lecserélni egy másikra, a biztosító a meglévő zárakat is elfogadja, nekik csak az számít, hogy a zár az előírásoknak megfelelő legyen. Ha viszont silány, olcsó, kínai zár van az ajtónkon, azt a biztosító nem fogja elfogadni, ezeket a zárakat mindenképp célszerű lecserélni biztosítástól függetlenül is.

Mi történhet, ha nem végezzük el a zárcserét?

Persze vannak, akik ennek ellenére sem cserélnek zárat. Mi történhet ilyenkor? A legjobb esetben semmi. Ha nincs káresemény, vagyis nem történik betörés, akkor ugyebár nincs szükség a biztosítás érvényesítésére, ezért nem akkora gond, ha nem történt zárcsere. A gond majd akkor kezdődik, ha betörés történik, és a biztosítást szeretnénk érvényre juttatni, vagyis beadjuk a kártérítési igényünket. Ilyenkor viszont ki fog jönni egy szakember, esetleg videóhívással történik egy ellenőrzés, ahol pedig ki fog derülni, hogy milyen zár is van a bejárati ajtón, amit feltört a betörő.

Ha a biztosító úgy ítéli, hogy nem tartottuk be a szerződésben foglaltakat, vagyis nem az általuk preferált zártípus van az ajtón, akkor bizony megtagadhatja a kártérítés kifizetéstét, tehát feleslegesen kötöttünk biztosítást, mert a biztosító nem fog fizetni. Ezt nem éri meg kockáztatni, ugye?