GU-BKS cégről párszó

A német Gretsch Unitas (GU) és a BKS cég termékeiről van szó. GU 1979-ben mutatkozott be a Deubau-i kiállításon. Akkor a görgős zárócsapos GU-Secury fantázia nevű több ponton záródó ajtóval debütáltak. Azóta fejlesztésekkel, innovációval szélesítették a palettájukat. Többek között: ablak vasalatokkal, ajtózárakkal, hengerzárakkal, elektromos zárfogadókkal, ajtózárakkal, ajtócsukókkal. Minden termékük rendelkezik a megfelelő engedélyekkel is. Alábbiakban az ajtó–ablak vasalatokról lesz szó.

Mi is a vasalat?

Az ablak tokjának és szárnyának működéséhez elengedhetetlenül szükséges acél szerelvények összessége. Ilyenek a zárak, pántok, zsanérok, valamint azok a karmok, hornyok, amelyek a mozgást segítik elő. Mechanikus mozgások, mint nyitás, zárás, buktatás. Ha meghibásodik, akkor az ablak sem funkcionál rendesen. Többféle párosítása létezik, ezeket a nyílászárokhoz igazítják: nyíló, bukó, ezek kombinációja, emelő-toló, toló-bukó. Hogy a hibátlan működés garantált legyen, mindenképp ajánlott minőségi vasalatot beszereltetni. Erősnek is kell lenni, mert rájuk hárul az összes súly is. A nem megfelelően felrakott vasalat okozhatja azt a jelenséget, hogy hiába nincs nyitva az ablak, csak úgy süvít be a hideg rajta.

Mi az ami még befolyásolja a jó működést?

Például az, ha szerkezetek rendelkeznek hibás működés gátlóval, és résszellőző funkcióval. A modernebb vasalatok rendelkeznek a fent említettekkel. De mi is az a hibás működés gátló? Az a dolga, hogy megakadályozza, hogy egyszerre két állapotban legyen a szárny, pl. bukóban és nyitottban, hiszem így akár le is eshet az ablak, akár balesetet is okozva. Nézzük a résszellőzést: az optimális szellőzés felelőse, akkor is, ha az ablak zárva van. Főleg a műanyag nyílászárok esetében.