Hogyan zajlik, és mennyi időt vesz igénybe egy zárbetét csere?

Ha az ember meghallja a „zárszerelés” kifejezést, általában a zárcsere szokott eszébe jutni, pedig sok esetben szerencsére, ha nincs túl nagy baj, akkor bőven elég a zárbetétet kicserélni.

A zárcsere során a teljes zárszerkezetet eltávolítja a szerelő az ajtóból. Erre már csak akkor kerül a sor, ha nem tudja a szerelő megjavítani a zárószerkezetet, illetve amikor a probléma elhárításához nem elég egy zárbetét csere.

De akkor, ha a bejárati ajtónk kulcsával történt valami, és emiatt nem tudunk bejutni a saját ingatlanunkba, akkor általában elég a zárbetét cserét is megejteni.

Ez előfordulhat akkor, ha elveszítjük a kulcsainkat, vagy esetleg megrongálódnak, eldeformálódnak, vagy eltörnek azok.

A zárbetét cserét akkor is le kell bonyolítani, amikor az elveszett lakáskulcsunk ellenére be tudunk jutni egy pótkulccsal az otthonunkba, ugyanis soha nem tudhatjuk biztosan azt, hogy az eredeti kulcs, amely eltűnt végül kinek a zsebébe kötött ki. Ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket az éjszaka közepén, akkor ne feledkezzünk meg a zárbetét cseréről ilyenkor se, illetve költözés után, albérletváltás esetén se.

Bár a zárbetét csere lebonyolítása nem túlságosan bonyolult procedúra, jobb, ha az egészet szakemberre bízzuk. Bár számos videót és cikket találhatunk róla, hogy hogyan tudjuk mi magunk is elvégezni a zárcserét, jobb óvatosnak lenni, és inkább a profikra bízni az ilyen jellegű feladatokat!

A szakember először eltávolítja a kereszt csavarokat, melyek az ajtóban tartják a zárszerkezetet, ugyanis csak ezután fogja tudni a szakember kihúzni magát a zárbetétet a szerkezetből. Ezt könnyedén meg tudja tenni, ha a zárhoz van egy pótkulcs, ám ha nincs kulcs a zárhoz, akkor előfordul, hogy a régi zárbetétet eltöri a szakember, hogy könnyebben ki tudja szerelni a zárból.

Ezt követően pedig könnyedén, és gyorsan be tudja tenni az új zárbetétet a zárszerkezetbe.

Egy akadó, rosszul működő zár esetében is érdemes megejteni a zárbetét cserét, ugyanis a szoruló, akadó zár mindig egy előjele annak, hogy a zárszerkezet tönkre fog menni. A zárbetét csere pedig egy gyorsabb, egyszerűbb, és olcsóbb megoldás, mint maga a zárcsere.