Szakember válaszol: Ezért ne akarj pénzt spórolni a zárakon

Ha valamilyen probléma, költözés, vagy felújítás miatt szeretnénk lebonyolítani egy zárcserét, a legegyszerűbb és egyben legbiztonságosabb megoldás az, ha kihívunk egy megbízható szakembert, aki profin fogja tudni elvégezni a zárcserét. Emellett a zárszerelő tanácsot is tud adni nekünk azzal kapcsolatban, hogy milyen zártípust, vagy éppen milyen zárbetétet lehet érdemes megvásárolnunk.

Zár és zár között ugyanis igen nagy különbségek vannak, éppen ezért érdemes alaposan körül járni a témát, abban az esetben, ha nem szeretnénk egyik nap egy felforgatott lakásra hazaérni.

A bejárati ajtón lévő zárszerkezeteknek alapvetően két fontos feladatuk is van:

Egyrészt be kell zárnunk vele a bejárati ajtót akkor, ha éjjel lefekszünk aludni, vagy ha éppen nem tartózkodunk otthon. Másrészt meg kell tudnia védeni lakásunkat, családunkat, és értékeinket az illetéktelen betolakodók ellen.

De mégis miben különböznek a drágább és olcsóbb zárszerkezetek? Ennek jártunk most utána.

Az olcsó zár mindig gyenge minőségű?

Az ember manapság megpróbál mindenen spórolni, és ezzel alapvetően nincs is baj, egészen addig, amíg ezen nem a biztonsága múlik. Sajnos szakemberek szerint egyáltalán nem érdemes megvásárolni a legolcsóbb zárakat, ugyanis azok nagy valószínűséggel gyenge minőségük révén hamar tönkre fognak menni, emellett nem is nyújtanak olyan szintű védelmet a betörők ellen, mint minőségibb társaik.

Bár lehet, hogy jól hangzik az, ha egy zárat olcsón, esetleg akciós áron sikerült megszereznünk, de valószínűleg annak már nem fogunk ennyire örülni, ha az 3 hónapon belül elkezd akadni, fél év múlva pedig teljesen megadja magát. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalt betörők pontosan tudják, hogy melyik zártípust mennyire nehéz feltörniük, így értelemszerűen előbb próbálkoznak egy gyenge minőségű zárnál, mint egy olyan ajtónál, amely biztonsági zárbetéttel van ellátva.

Zárcsere során emellett fontos szem előtt tartani a biztosító feltételeit is, ugyanis ő mindig feltünteti a szerződésben azt, hogy pontosan milyen zárnak kell felkerülnie a bejárati ajtókra. Ha pedig betörés után kiderül, hogy nem ilyen zár volt az ajtókon, a biztosítónak nem kell kártérítést fizetnie nekünk akkor sem, ha az egész lakásunkat kipakolták.