Miért akad a bejárati ajtó zárja, és mi erre a megoldás?

A zárakadás meglehetősen gyakori zárprobléma, szinte már mindenki találkozott vele. Persze nem mindig azért mert nagy a baj, hanem mondjuk azét, mert rossz kulcsot próbáltunk betenni a zárba, vagy esetleg kicsit vetemedett már a faajtó, és a hőmérsékletingadozás miatt szükség volt egy kis feszegetésre, hogy nyíljon az ajtó. Ám a leggyakoribb esetek nem ezek. A zárak ugyanis többféle okból is akadhatnak, ezek közül az egyik leggyakoribb eset, ha a kulccsal van valami, ami miatt nem akar a zár megfelelően működni.

Bár a kulcsok is fémből készülnek, közel sem olyan strapabíróak, mint elsőre gondolnánk. A táskába dobva, vagy a zsebünkbe téve gyakran ütődnek, sérülnek, hánykolódnak, ez pedig deformálódáshoz vezethet. Ha pedig már nem egyenes egy kulcs, akkor nagy rá az esély, hogy a zárban sem fog tökéletesen működni. A megoldás persze nagyon egyszerű, ráadásul olcsó is. Nincs más dolgunk, mint másoltatni egy kulcsolt a régi, deformált kulcs helyett. Aggódni nem kell, a deformált kulcsokat is le lehet másolni, de ha van pótkulcsunk, vihetjük azt is. A régi kulcstól pedig érdemes megszabadulni, nehogy véletlenül azt használjuk, az pedig a zárba szoruljon.

Amikor a zár okozza a problémát, elég lehet egy kis pluszkenés

A másik ok, ami miatt gyakran akad a zár, az pedig a kiszáradás. Na, nem a kulcs szárad ki, hanem a zár. Igen, megeshet, hogy valóban a zár okozza a legnagyobb gondot, és nem a kulcs. A zárakadást persze más is okozhatja, egyéb szerkezeti gond is, de a leggyakoribb eset, ha a zár kiszárad, már nincs benne megfelelő kenés, és ennek a kenésnek a hiánya miatt kezd el akadni. Ez persze viszonylag könnyen orvosolható, nincs másra szükség, mint egy kis kenésre. Ezt grafitporral vagy zárolajjal lehet pótolni, de az univerzális kenőanyag, a WD40 is jó megoldás lehet.

A kenéshez sokan próbálnak valamilyen háztartási zsiradékot, babaolajt, varrógépolajt, netán motorolajt használni, mondván, olajozás kell, és ezek is olajok. Tény persze, hogy a felsorolt anyagok is olajok, de nem a zárba valók, ezért semmi esetre se használjuk őket zárakadás esetén.