Porszem került a gépezetbe? Mi történik, ha elromlik a zár?

Amikor elmegyünk otthonról és bezárjuk az ajtót, akkor szeretjük azt hinni, hogy biztonságban hagyjuk otthonunkat. Azonban ez nem mindig igaz. Otthonunk, házunk biztonságában nagy szerepe van a bejárati ajtónak és zárnak, azonban előfordulhat, hogy porszem kerül a gépezetbe, és a gépezetbe, a zár meghibásodik, a kulcs nem működik.

Ötször nagyobb eséllyel törnek be egy olyan helyre, ahol nem nyújt megfelelő biztonságot az ajtó és a zár, ezt mutatták ki a statisztikák, nagyon fontos szerepe van tehát a jól megválasztott bejárati ajtónak és zárnak. Ezt azonban sokszor nehéz kiválasztani, hisz rengeteg szempontot kell mérlegelni. Az egyik legbiztonságosabb rendszernek a több ponton záródó ajtókat tartják. Egyre többen választanak ilyen ajtót, azonban itt is figyelni kell jó pár dologra ahhoz, hogy hosszú időn át biztonságban szolgáljon bennünket.

Több ponton záródik, de meghibásodhat

A több ponton záródó rendszerek is nagyon sokfélék lehetnek, az alap dologban azonban egyformák: egy éles retesszel valamint több horog- és nyomócsavarral rendelkeznek. A laikus szem onnan ismerheti fel a többpontos rendszert, hogy ezeknél fel kell emelni az ajtó kilincsét ahhoz, hogy be tudjuk azt a kulccsal zárni. De hogy is romolhatnak ezek el?

Az egyik gyakori probléma az elferdülés, deformálódás. Ez akkor következik be, ha az ajtó már régi, a zsanérok elkezdtek kopni, vagy az ajtót rosszul állították be, ezt onnan vehetjük észre, hogy a kulcs már nehezen forog a zárban. A lógó kilincs is problémát jelent, ezt általában az okozza, hogy a zárókar elhasználódott, a rendszer túl keményen dolgozott. A zárrendszer meghibásodását jelzi, ha a kulcs nehezen forog vagy egyáltalán nem mozdul a zárban.

És hogy mi lehet a megoldás? Elsősorban az, ha az ilyen típusú záraknál is a minőséget választjuk. Hisz egy ugyan drágább, de minőségibb zár esetében kevésbé valószínű a meghibásodás, ha pedig otthonunk biztonságáról van szó, megéri a befektetés.