Hány zár legyen egy ajtón? Avagy mit tehetünk, hogy biztonságba érezzük magunkat?

Amikor az otthonunk biztonságáról van szó, hajlamosak vagyunk vagy túlzásba vinni, vagy nem venni elég komolyan a kérdést. Szinte mindenki gondolt már arra, hogy őt úgysem rabolják ki soha, nála nincs is mit elvinni, vagy hogy biztos észreveszi majd valamelyik szomszéd, mert úgyis otthon vannak, sok a lépcsőházban a nyugdíjas, meg hát a legtöbben ismerik is egymást, itt nem történhet betörés. Aztán egy szép napot hazaérünk, az ajtó feltörve, a lakás pedig kifosztva. De az ellenkező esetre is van példa, hogy az ajtón 3 biztonsági zár és hengerzár is van, plusz ajtó és ablakrács is.

De melyik is a jó megoldás? Valahol az arany középút, de a legfontosabb, hogy mi érezzük magunkat biztonságban. Ha úgy érezzük, hogy egynél több zárra van szükségünk, akkor bátran szereltessünk be hengerzárat vagy tolózárakat, aminek az a lényege, hogy amikor bezárjuk az ajtót, akkor egy zárnyelv megy a helyére, hanem, úgymond, egy fémrúd. Az ajtórács is jó megoldás lehet, de csak akkor, ha megfelelő minőségű zár kerül arra is. De hány zár jelenthet valóban biztonságot a betörők ellen? Egy, kettő vagy több?

Nehezebb feltörni egy olyan ajtót, ahol több zár is van?

A helyzet az, hogy erre valójában nincs semmilyen statisztika, ugyanakkor józan ésszel gondolkodva, rájöhetünk, hogy miért is nehezebb egy olyan ajtót feltörni, amin több zár is van. Ha mindegyik biztonsági vagy minőségi zár, akkor a betörők számára elrettentő lehet, hogy nemcsak egy, hanem két vagy három zárral is meg kell birkózniuk. A minőségi zár már önmagában elrettentő lehet, hiszen jóval időigényesebb és zajosabb feltörni, ezt pedig a betörők nem szeretik kockáztatni. Nem tudhatja egy betörő, hogy a szomszédok mennyire figyelnek egymás lakására.

Minél kevesebb időt szeretnénk a folyosókon vagy a lépcsőházban bóklászva tölteni, így a legtöbb esetben olyan ajtót keresnek, amelyen silány zár van, melyet akár 5 másodperc alatt is ki lehet nyitni. Ha több zár van, akkor az elrettentő lehet, hiszen több idő mindent kinyitni.