Elveszett a kulcsunk, mit tegyünk?

Szinte bárkivel előfordulhat, hogy elveszíti a lakáskulcsát. Erre általában az ajtóba állva jövünk rá, amikor bőszen túrjuk a táskánkat, kiborítjuk a tartalmát, de a kulcsot sehol sem találjuk.

Belenézünk minden résbe, repedésbe, de a kulcs csak nem akar megkerülni. Ilyenkor persze az első gondolatunk sosem az, hogy ellopták, hanem, hogy elveszett. Biztosan kirántottuk valahol, és előbb utóbb meglesz. Nos, ez sem lehetetlen, de nagy lehet annak is az esélye, hogy megszabadítottak minket a kulcsunktól.

A legjobb, amit tehetünk, ha egyrészt előkeressük a pótkulcsot, vagy megvárjuk, amíg egy velünk együtt lakó hazaér, és beenged minket. Ha nincs ilyen ember, akkor érdemes egyből a szerelőt hívni, aki megteszi ezt. Ha hazaér valaki, akkor próbáljuk meg végigjárni az útvonalat, amerre jártunk, a boltokba is nézzünk be, hátha fizetés közben esett ki a kulcs, a biztonsági őr vagy egy eladó pedig megtalálta. Ha nincs ilyen szerencsénk, akkor nagy rá az esély, hogy nem elveszett, hanem ellopták. Még manapság is megesik, hogy kulcsot lopnak ki táskából a tolvajok, majd az illetőt hazáig követik.

A zárcsere vagy zárbetétcsere legyen az első gondolatunk, ne a rendőrség

Ha nincs másik kulcsunk, vagy ha van is, de az bent van a lakásban, akkor mindenképp a zárszerelő legyen az első, akit hívunk, már csak azért is, hogy bejuthassunk a lakásunkba. Ilyenkor elég lehet csak a zárbetétcsere, nem feltétlen igényel a dolog zárcserét, hiszen csak új kulcsra van szükség, mert a régi akár illetéktelenek kezében is lehet. A zárbetétcsere jóval olcsóbb, mintha az egész zárat cserélni kellene, úgyhogy ezt a szerelő viszonylag gyorsan és olcsón megoldja. Persze, ha muszáj, akkor megteszi azt is, hogy csak kinyitja az ajtót.

Ez egy kicsit lassabban fog menni, főleg úgy, hogy épen kell maradnia a zárnak, de nem lehetetlen feladat ez sem egy zárszerelőnek. Érdemes azonban megkérdezni, hogy melyik művelet mennyibe kerül, és hogy melyiket célszerű elvégeztetni. Ha a kulcs nem lesz meg, akkor inkább válasszuk a zárbetét cserét a saját lelki békénk és az otthonunk biztonsága érdekében.