Okos zárak a jövő kulcsai?

Az okos otthonok már egyre elterjedtebbek, rengeteg új otthon épül úgy, hogy ezt a technológiát szánják a ház teljes működtetésére.

Az okos házak kiszolgálják az ember kényelmét, gyorsan és egyszerűen irányíthatók, kezelésük sem bonyolult, általában mobilról működtethető minden pontja. Persze, a biztonság kedvéért minden funkciót ki szoktak egészíteni manuális verzióval is, így akkor sincs probléma, ha az elektronika megtréfálna bennünket.

Az okos otthonokban összekapcsolva működtethető a fűtéstechnika, a világításrendszer, a hangtechnikai berendezések, árnyékolástechnológiát és ma már a zárakat is. De nem kell egész otthonunkat átalakítani „okos” verzióvá ahhoz, létezik már olyan telefonos alkalmazás, amelynek segítségével kialakíthatunk okos zárat és telefonunkkal irányíthatjuk azt.

Az okos zár előnyei és hátrányai

Az okos zárak működtetéséhez szükségünk van egy alkalmazásra és a hozzá megvásárolható zárra. Ugyanis ez a funkció nem elérhető bármely záron, kifejezetten a hozzá illő darabot kell megvásárolnunk és beszerelnünk ahhoz, hogy működtetni tudjuk.

Ennek a legnagyobb hátránya az, hogy ez a zár egy teljesen átlagos darab, nem biztonsági zár. Így, aki alapvetően magasabb védelmi rendszert szeret működtetni otthonában, annak ez a kis szerkezet nem lesz elég jó.

Ha viszont úgy döntünk, hogy kipróbáljuk az okos zárat, akkor felszerelést követően, az applikáció telepítése után már telefonunkkal is könnyen irányíthatjuk ajtóink működését. Gombnyomásra nyithatjuk, vagy zárhatjuk őket.

Ez egy nagy bevásárlás esetén nagyon praktikus tud lenni, hiszen a ház előtt parkolva már a kocsiból kinyithatjuk a bejárati ajtót, így nem kell teli kézzel vesződni. Másik nagy előnye, hogy beállítható GPS funkció segítségével, hogy figyelje, mikor távolodunk el otthonunktól, és ha elérünk egy bizonyos távolságot, automatikusan bezárja az ajtót.

Ez által soha nem lesz probléma a véletlenül nyitva felejtett ajtó, hiszen az applikáció gondoskodik róla. Az okos zár egy nagyon praktikus újítás, már most rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik és nagyon valószínű, hogy. a jövőben mindenki kényelmét kiszolgáló rendszerré fogja kinőni magát.