Milyen anyag a legideálisabb kültéri ajtó esetén?

Amikor kültéri ajtót választunk, az első, ami általában eszünkbe jut, az a küllem. Hogy milyen stílusa van, milyen a színe, mennyire modern vagy éppen klasszikus a stílusa.

Pedig érdemes ezt a tényezőt háttérbe helyezni, ugyanis egy rosszul megválasztott ajtóval pórul járhatunk, a minőség hiánya vagy a rossz szigetelési tulajdonságok miatt hamar arra a következtetésre juthatunk, hogy feleslegesen költöttünk pénzt az ajtóra.

Érdemes megnézni, hogy hova kerül az ajtó, mennyi nap fogja érni, vagy éppen szélvédett helyen lesz-e, hogy ne verje annyira a zivatar. Ugyanis ezekhez igazodva sokkal praktikusabban tudunk választani, hogy tényleg megfeleljen az ajtó az igényeinknek.

Az UV védelemmel ellátott ajtók is már elérhető áron vannak, jó, ha ebben is gondolkodunk. Az ajtó anyagát tekintve pedig saját ízlésünk és a funkciók együttesen adják a tökéletes választást. Éppen emiatt érdemes minden opciót átnézni, szakember segítségével átgondolni a lehetőségeinket.

Melyik anyag kinek való?

A három legnépszerűbb anyag a kültéri ajtók esetén a fa, az acél és a műanyag. Általában ebből a háromból válogatnak a vevők leggyakrabban, így most ezeknek a jellemzőit vesszük mi is sorra.

A műanyag a három közül talán a leggyakrabban választott anyag. Számos előnye van, rendkívül erős és ellenálló anyag, a modern gyártástechnikának köszönhetően már rendkívül jó darabok készülnek. Könnyű megmunkálhatóságának köszönhetően már eléggé személyre szabott darabok közül válogathatunk, megannyi színnel és dizájnnal megbolondítva. Hőszigetelése is kiemelkedő, ami hideg és meleg évszakok során egyaránt nagy hasznunkra válik.

A fából készült ajtók rendkívül elegánsak, nagyon egyedi, klasszikus és letisztult darabok készülnek belőlük. A természetességet kedvelők számára nagyon jó opciót jelenthet, egy stílusban hozzá passzoló otthon kitűnő része lehet.

Legnagyobb hátránya talán, hogy fokozott törődést igényel, hogy megtartsa állapotát, így kissé macerásabb, mint társai. Gondoljuk át, hogy időben szeretnénk-e többet belefektetni egy ilyen darabba.

Az acél a három anyagból a legbiztonságosabb, aki profi biztonsági ajtóra vágyik, annak ez az anyag ajánlott. Extra ellenállással bír, nagy erős anyag, illetve könnyen formázható. Optikai szempontból viszont nem minden ízlésnek felel meg, egy viszonylag rideg hangulatot áraszt magából, ezért, ha más hangulatú otthonunk van, akkor érdemes végig gondolni a választást.