Milyen zárat válasszunk a nyaralónk ajtajára?

A nyaralók esetében talán még fontosabb, hogy a megfelelő zárat válasszunk, mint a lakások esetében, pedig az is nagyon lényeges kérdés. A nyaralók sokszor hónapokig állnak felügyelet nélkül, van, aki csak a nyári időszakban jut el, akkor tartózkodik ott, ősztől tavaszig pedig csak reménykedik benne, hogy senki sem jutott be, és vitte el, ami mozdítható volt.

Persze legtöbben nem is tartanak értékeket a nyaralóban, még a tévét is utaztatják, szezonról szezonra, hogy ne legyen csábítás a betörők számára.

Ugyanakkor hallani illegális lakásfoglalókról, akik nem az ingóságokért törik fel a nyaralókat, hanem hogy ott húzzák ki a telet. Ezt is érdemes elkerülni, így a nyaralókra olyan zárak valók, melyek védenek a legtöbb betöréses módszer ellen. Emellett érdemes riasztó rendszerben, esetleg okosotthon megoldásokban gondolkodni, így figyelni is tudjuk a nyaralót addig, amíg nem tartózkodunk ott. A biztonságos zár azonban már fél siker, de ha a zár már az, akkor érdemes biztonságos kulcsról is gondoskodni.

Biztonságos zárhoz biztonságos kulcs is kell

Persze ez a két dolog kéz a kézben jár. A zár kiválasztásánál azt is tartsuk szem előtt, hogy milyen kulcsot kapunk hozzá. Ez nem feltétlen a betörők miatt lesz érdekes, hanem akkor, ha gyakran adjuk ki a nyaralót ismerősöknek, vagy fizető vendégeknek. Sosem tudhatjuk, hogy a bérlők közül ki másoltat magának egy kulcsot, és tér vissza akkor, amikor mondjuk üres a nyaraló. Számos esetet hallani, hogy a családból valaki a nyaralóba vitte a szeretőjét úgy, hogy a tulajdonos nem is tudott róla. A családi béke érdekében is jobb az ilyet elkerülni.

Ehhez viszont olyan kulcs is kell, amit nem lehet csak úgy, könnyen lemásolni. Persze nincs olyan kulcs, ami teljesen másolatvédett lenne, de ha már bonyolultabb, drágább a másolás, esetleg még jogosultsághoz is kötött, akkor az komoly elrettentő erő lehet bárki számára. Erre már a zár kiválasztásánál érdemes gondolni, és olyat venni, amelynek a kulcsa nem az a könnyen másolható fajta.