Hogyan NE próbáljuk kinyitni az ajtót, ha beletört a zárba a kulcs?

Azt mindenki tudja, hogy a kulcs hajlamos beletörni a zárba, de mégis bosszankodunk, ha velünk történik meg. Persze a dolog olajozással, illetve a deformált kulcsok cseréjével megelőzhető, de mit tehetünk akkor, ha már megvan a baj?

Természetesen hívhatunk szakembert, de sokan nem erre gondolnak először, hanem arra, amit a filmekben láttak. Lelki szemeik előtt már meg is elevenedik a kedvenc rendőrfilmjük, talán még Bud Spencer és Terence Hill ominózus mondata is az eszükbe ötlik: Mondd te, a te hangod mélyebb.

Ezután pedig nem marad más hátra, mint kideríteni, hogy ki az erősebb, mi vagy az ajtó. A gond ezzel a módszerrel az, hogy mindegy, hogy ki nyeri a meccset, valaki sérülni fog. Ha mi nyerünk, akkor nemcsak új zárat, de valószínű, hogy ajtót is kell vennünk, ha pedig az ajtó nyer, akkor várhatóan lesz egy utunk a kórházba. Egy sem jó lehetőség. A zár piszkálása sem lesz célravezető. A beletört kulcs esetén ugyanis a zárban lesz egy kulcsdarab, amit jobb, ha nem piszkálunk, mert nagyobb kárt is okozhatunk, mint ami már eleve van.

A filmes módszereken túl, avagy mit tegyünk ilyen esetben?

Az egyetlen működő megoldás, hogy hívjuk a szerelőt. Telefonja manapság már mindenkinek van, így nem okozhat gondot keresni egy zárszerelőt, aki a lehető leggyorsabban kiérkezik, és megpróbálja megoldani a problémánkat.

Ha ragaszkodunk hozzá, hogy nem kívánunk zárcserében gondolkodni, akkor kicsit időigényesebben, de arra is van lehetőség, hogy a törött darab eltávolításra kerüljön, nekünk pedig csak egy új kulcsot kelljen másoltatnunk. Persze dönthetünk a gyorsabb módszer mellett.

A gyorsabb módszer valószínűleg a zárcsere, amit azért érdemes megfontolni. Ha beletörik egy kulcs a zárba, az lehet a kulcs hibája is, de a záré is. Ha pedig gond van a zárral, akkor úgyis cserélni kell előbb-utóbb. A szerelő gyorsan és könnyedén megoldja ezt a problémánkat, így később sem kell egy újabb kulcstörés miatt aggódnunk. Mindegy melyik megoldás mellett döntünk, a lényeg, hogy a szakember csinálja, és ne a filmes sugallat.