Milyen zár kerüljön a tűzgátló ajtókba?

Vannak olyan esetek, amikor a hagyományos beltéri vagy bejárati ajtók nem elegendők, valami többre van szükség. Ilyen eset például, ha tűzgátló ajtóra van szükség. Az ilyen ajtó elsődleges célja, hogy a tűz és a füst terjedését megakadályozzák, de természetesen erre csak bizonyos hőfokig képesek.

Ez az idő azonban elég lehet ahhoz, hogy valaki időben észlelje a tüzet, és megmeneküljön, esetleg időben hívhassa a tűzoltókat, és hamarabb megkezdődhessen az oltás. Egy ilyen ajtó életet menthet tűz esetén.

Igen ám, de csak akkor működik a dolog, ha a zár sem egy olcsó, silány, kínai fajta, hanem olyan, ami bírja a hőt és a füstöt, akárcsak az ajtó. A tűzvédelem ilyen esetekben nemcsak az ajtóra, hanem a zárra is kiterjed, így a tűzgátló ajtókba megfelelő zár is kell. De milyen zárat válasszunk? Természetesen olyan márkát, gyártót kell keresni, aki foglalkozik ilyen zárakkal. A tűzgátló ajtó zárak speciálisabbak, hiszen az anyagnak bírnia kell a magas hőt, természetesen nem a végtelenségig, de lehetőleg minél hosszabb ideig.

Mit tegyünk, ha tűzgátló ajtón szeretnénk zárat cserélni?

Az is megeshet, hogy tűzgátló ajtónk van, de csak a zárral történt valami. Ilyenkor természetesen előfordul, hogy zárcserére van szükség, de az ajtóba nem kerülhet bele akármilyen zár. Ilyen esetekben nehéz a választás, mert nem tudhatjuk biztosan, hogy passzolni fog-e pontosan a kiválasztott zár vagy sem. Érdemes olyan gyártót keresni, akiknek elég a kiszerelt zárat lefotózni és elküldeni, mert ők segíteni fognak abban, hogy a megfelelő darab kerüljön hozzánk, és a raktárkészletből ki tudnak minket szolgálni.

A tűzgátló ajtók zárcseréjét házilag is megpróbálhatjuk, ám azt jobb, ha tudjunk, hogy ilyen esetekben a gyártó nem vállal garanciát, így ha tűz üt ki, a zár pedig hibásan működik, akkor a cég nem vállal felelősséget, és nem is hibáztathatóak a felmerült problémákért. Ezért érdemes szakemberre, bízni a feladatot, mert így biztosak lehetünk benne, hogy a zár megfelelően kerül az ajtóba, és a működésénél sem merül fel semmilyen probléma.