Milyen erkélyajtó szerkezetet érdemes választani, ha mozgáskorlátozott családtag is él velünk?

Az erkély és a terasz nagyon jó lehetőség arra, hogy kicsit lazuljunk, pihenjünk, élvezzük a friss levegőt, de akár arra is, hogy kertészkedjünk. A kijutáshoz pedig egy erkélyajtó kell, viszont a szerkezet kérdése már jóval több gondolkodást kíván, különösen akkor, ha valamilyen speciális igénynek kell megfelelni. A mozgáskorlátozottság például pont ilyen. Ha valaki a családban kerekes székkel közlekedik, esetleg nehezebben megy, járókerettel vagy bottal jár, akkor ezt az erkélyajtó kiválasztásánál is figyelembe kell venni.

Mivel a családban mindenki szeretné a lehető legjobban kihasználni az erkély vagy a terasz lehetőségét, erkélyajtó is ennek fényében kell választani. Ha mozgásában akadályozott személy él velünk, akkor neki fontos szempont lesz a könnyű nyithatóság és az akadálymentes közlekedés. Ellenkező esetben mindig segítségre lesz szüksége a kijutáshoz, ez pedig sokat ronthat a kedélyállapotán. Természetesen ma már létezik olyan erkélyajtó szerkezet, mely akadálymentessé teheti az erkélyre vagy teraszra való közlekedést.

Az emelő-toló szerkezet lehet a jó megoldás

Az emelő-toló erkélyajtók egyik nagy előnye a könnyű mozgathatóság. Akár egy kézzel ki lehet nyitni, ez pedig nagy segítség annak, akik nehezebben mozog, esetleg kerekes székkel közlekedik. A másik pozitív tulajdonsága ezeknek a szerkezeteknek, hogy teljesen akadálymentesség tehetőek, ugyanis nincs küszöb. A sín, amiben az ajtó mozog teljesen a padlóba süllyeszthető, így nincs semmi akadály, ami gondot okozna egy mozgásában akadályozott személynek.

Amit persze nem árt tudni, mielőtt ebben a megoldásban gondolkodnánk, hogy a hátránya az ár, vagyis, hogy drágább, mint a bukó-toló szerkezet, és nem lehet bukó állásba állítani. Sokaknak ez is lényeges szempont, tehát ilyen esetekben kompromisszumot kell kötni, hogy melyik tényező a fontosabb: a bukó állás vagy az akadálymentesség, de általában ez utóbbi szokott a lényegesebb szempont lenni.