Amikor az emelő-toló erkélyajtó a jó megoldás

Az erkélyajtók esetén számos tényezőt kell számításba vennünk, mielőtt döntést hozunk. Vannak olyan esetek, amikor mindenképp az emelő-toló szerkezet lesz a jó választás. Bár ez drágább, megvannak az előnyei, ami miatt mindenképp ezt kell választanunk. De melyek is ezek a helyzetek?

– mozgáskorlátozott családtag: ha egy családtag kerekesszékkel közlekedik, akkor is szeretné élvezni az erély nyújtotta lehetőségeket. Ahhoz, hogy azt megtehesse, olyan erkélyajtó megoldás kell, ahol nincs küszöb, az ajtó pedig könnyen nyílik, erre viszont csak az emelő-toló szerkezet képes.

– kis lakás: a helytakarékosság fontos, ha csak kis terünk van, és nem szeretnénk egy nyíló ajtó miatt több teret elveszíteni. Az ilyen lakásokban sokszor harmonika ajtó van, hogy csökkentség a térvesztést, és az erkélyajtó esetén is elvárás, hogy ne előre, a térbe nyíljon, hanem a fel mellett mozogjon.

– könnyebb mozgathatóság: megeshet, hogy a családban olyan családtag is van, aki szeretné használni az erkélyt, de nem tudna egy hagyományos kilincset kinyitni. Ehhez nem feltétlen kell betegnek lenni, lehet gyerekről is szó, aki egy biztonságos erkélyre menne ki játszani, mert kert nincs. Esetleg az is megeshet, hogy kutya él velünk a lakásban, akit az emelő-toló szerkezet kinyitására meg lehet tanítani, de egy bukó-toló szerkezetére már nem. Ha fontos számunkra, hogy az erkélyajtó könnyen nyíljon, akkor az emelő-toló szerkezet lesz a megoldás.

– ha nem akarunk küszöböt: vannak, akik esztétikai okokból kifolyólag nem szeretnének küszöböt, mert nem elég letisztult számukra ez a megoldás.

– panoráma ablakok esetén: amikor panoráma ablakunk van, akkor egy emelő toló szerkezet nemhogy nem mutat jól, még csak nem is túl célravezető. A panoráma ablakok lényege, hogy egy fal szinte teljes egészében üveg, és szabadon gyönyörködhetünk a kilátásban. Ha viszont az ablak mögött erkély, terasz van, akkor érdemes emelő-toló megoldást alkalmazni, hogyan így az erkélyajtó is belesimul a panoráma ablakok közé.