Emelő-toló vagy bukó toló szerkezet kerüljön fel az erkélyre?

Az erkély esetében kétféle vasalat közül érdemes választani: az emelő-toló és a bukó-toló szerkezet közül. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, melyeket nem árt tudni, mielőtt döntünk. Az emelő-toló szerkezet egyik hatalmas nagy előnye a helytakarékosság és az akadálymentesség. Mivel ennél a szerkezetnél a küszöb teljesen a padlóba süllyeszthető, így akár kerekesszékkel is kijuthatunk az erkélyre vagy a teraszra, ráadásul akár egy kézzel is mozgatható. A szúnyogháló viszont kicsit nehezebben beépíthető ebben az esetben, és azt is számításba kell venni, hogy bukó állásba ezek a szerkezetek nem állíthatóak. Az áruk is drágább, mint a bukó-toló szerkezeteké.

A bukó-toló erkélyajtók nem akadálymentesek, ezzel tisztában kell lenni, ugyanakkor olcsóbbak, és bukó állásba is állíthatóak, ami egy szellőztetés esetén igenis hasznos képesség. Nagyon sokan választják ezt a megoldást, viszont panoráma ablakok mellett álló erkélyajtók esetében nem mondhatóak esztétikusnak, ilyen esetben az emelő-toló szerkezetek szokták inkább választani. A vásárlásnál persze mindig a saját igényeket kell szem előtt tartani.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe a vásárlás előtt?

Ha nincs semmilyen komolyabb kívánalmunk az erkély ajtó nyithatóságával kapcsolatban, leginkább a kedvező árakra törekszünk, akkor a bukó-toló erkélyajtó egy jó megoldás. Azt azonban mindenképp érdemes végiggondolni, hogy kik fogják használni a teraszt vagy az erkélyt. Ha van mozgáskorlátozott családtag, akkor az ő szempontjai döntőek lehetnek, hiszen számára az emelő-toló erkélyajtó az ideálisabb, hogy könnyebben kijuthasson a teraszra. Azt is érdemes végiggondolni, hogy mennyire fontos a helytakarékosság. Mivel az emelő-toló erkélyajtó a fal mentén csúszik, így nem vesz el teret a belső térből. Kis lakások esetén ideális megoldás.

Persze vannak, akiknek nem fontos, hogy az erkélyajtó segítségével teret nyerjenek, és a könnyű nyithatóság is inkább átok, mert kisgyermek él a családba, aki mellett ez nem mindig előnyös. A szempontokat mindenképp vegyük végig a vásárlás előtt, ne csak az árak kérdése legyen a döntő.