Miben tudnak eltérni a különböző zárbetétek egymástól?

Amikor tönkremegy, nem működik már megfelelően egy zár, akkor zárcserére kell sort kerítenünk, ilyenkor azonban nagyon lényeges kérdés az, hogy milyen zárat válasszunk, főleg akkor, ha a bejárati ajtónkról van szó.

Természetesen a zárak között is hatalmas különbségeket tapasztalhatunk első sorban az árakat tekintve, de sokan nem tudják, hogy miért nem szabad olcsó, gyenge minőséggel rendelkező zárat választani.

Sokan úgy gondolják, hogy ha kiadtak egy nagyobb összeget egy jó minőségű, erős bejárati ajtóra, akkor szinte teljesen mindegy az, hogy milyen zárszerkezet kerül bele, pedig a bejárati ajtó, csak a megfelelő zárral együtt nevezhető biztonságosnak.

Ha jó is az ajtó, de silány a zár benne, akkor ugyanúgy be tud jutni egy betörő a lakásunkba pár perc leforgása alatt, mintha egy rossz, öreg ajtónk lenne.

Ezért ne vásároljunk olcsó zárakat az ajtónkra

Egy minőségi zár bár drágább, de sokkal biztonságosabb, hiszen törésvédelemmel és sokszor másolásvédelemmel is rendelkezik.

Ezek a jobb minőségű zárak védelemmel vannak ellátva, és bár ilyenkor is fel lehet őket törni, de sokkal nehezebb, bonyolultabb, és időigényesebb feladat a betörő számára. Egy tapasztalt betörő pedig könnyen lehet, hogy már ránézésre el tudja dönteni azt, hogy az adott bejárati ajtó zárral nehéz, vagy könnyű dolga lesz.

Megeshet, az is, hogy a betörők (főleg amelyik nem rendelkezik még akkora tapasztalattal) megrémül egy jó, minőségi zártól, és inkább tovább áll, és egy olyan bejárati ajtót keres, amelyen valószínűleg hamarabb be fog tudni jutni.

A másik ok, amiért mindenképpen védelemmel ellátott ajtózárat kell választanunk, az az, hogy a lakásbiztosító is csak ilyen zárakat fogad el. Ha fizetjük a lakásbiztosítást, ám silány minőségű, olcsó zárral van ellátva a bejárati ajtónk, akkor betörés esetén a biztosító meg fogja tagadni a kártérítést.

A lakásbiztosításban ugyanis mindig fel van tüntetve az, hogy csak a szigorú MABISZ előírásoknak megfelelő zárakkal lehet felszerelve a bejárati ajtónk.