Mennyire biztonságos az Ön otthona?

Nem létezik személyesebb terület, mint a hely, ahol élünk. Az ember a saját személyes terét pedig mindenképpen meg szeretné védeni. Azonban ez nem annyira egyszerű, ahogy gondolnánk. Ahhoz ugyanis, hogy megfelelő védelmet tudjunk nyújtani az otthonunknak, tudnunk kell, hogy mi az, ami veszélyeztetheti azt, és hogy hogyan kerülhetjük el a potenciális fenyegetéseket. Számos kérdés van, amelyek ismeretében professzionális módon tudjuk majd felmérni a saját biztonságunkat illető kockázatokat, és ezáltal hatékony biztonsági tervet tudunk készíteni a saját otthonunk számára.

Kockázatfelmérés

Kockázatelemzés során azt mérjük fel, hogy mekkora a valószínűsége a veszteségnek. A kockázatértékelés alkalmával összemérik a potenciális veszteségek mértékét az azokkal szembeni stratégia felállításának a költségeivel is. Persze ez elsősorban egy üzleti megközelítés, de valójában túlmutat a pénzügyi következményeken. Ugyanis az érték, amit kockára teszünk, sokszor különféle tulajdontárgyak, a családunk, házi állatok, örökség, idő, stb.. A kockázatelemzés során meg kell tanulnunk, hogy milyen gyakoriak az egyes bűncselekmények, milyen típusai vannak, és mi jár velük. A kockázatbecslés segíteni fog a különböző katasztrófákra adott válaszintézkedések kialakításában.

A kockázat típusai

Az első kockázati típus a csalás. Lopott információkkal el lehet lopni pénzt, felvételeket vagy egyéb értékeket is.

Bár furcsának tűnhet, de ugyancsak kockázatot jelent az állásidő is. Főként igaz ez, ha az otthonunk egyben az irodánk is. A hirtelen leállások során ugyanis sérülhetnek a felvételek, szerverek, információk, stb. Ezek nélkül pedig lehet, hogy nem is tudunk tovább dolgozni sem. Ezzel együtt tehát az otthoni biztonsági rendszerünk kompromittálhatja az irodai biztonságunkat is.

Előfordulhat az is, hogy a fizikai tárgyainkat ellopják vagy megsemmisülnek. Ezeket ilyenkor jobbik esetben pótolhatjuk, de sajnos előfordul az is, hogy ez nem lehetséges.

A kockázatunk lehet jogi is. Például, ha felelősek vagyunk bizonyos tárgyak biztonságáért, nem megfelelően cselekedve pénzügyi kockázatnak és akár fizikai sérülésnek is kitehetjük magunkat.

Fenyegetettség

Ha fel szeretnénk mérni a kockázatainkat, akkor mindenképpen ismernünk kell azokat az eseményeket, amelyek lehetséges fenyegetések lehetnek a biztonságunkra. Amikor ezeket vesszük számba, akkor a legjobb, ha konzervatívok maradunk. Minél realisztikusabb a megközelítésünk, annál találóbb lesz a védelmünk. Ennek első lépéseként azt kell megtudnunk, hogy milyen természeti katasztrófák lehetségesek a mi környékünkön. Egy völgyben például az árvíz problémát okozhat, de a száraz időjárás irreleváns. A természeti katasztrófákhoz hasonlóan fenyegethet minket a nem megfelelően működő kábelek okozta tűz, ahogy egy sérült cső miatt is eláraszthatja a víz az otthonunkat. Akár a fák is bedőlhetnek a házunkba, vagy egyszerűen elállhatják az utunkat.

A biztonságunk kompromittálódhat a nem rendeltetésszerűen működő zárak miatt, vagy a felvételt nem rögzítő kamerák miatt. Ebben az esetben a felszerelésünk minőségének az ismerete szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy az ilyen meghibásodások mennyire valószínűek. De persze egy termék sem lehet garantáltan meghibásodásmentes.

Előfordulhat, hogy az emberek kárt okoznak teljesen véletlenül is, azonban sajnos az még gyakoribb, hogy rosszindulatúan követik el azt. Ez persze egy olyan pontja a kockázatelemzésnek, amelyre a legtöbben helyezik a hangsúlyt. Ez nem gond egészen addig, amíg ezzel nem zárjuk ki a többi potenciális fenyegetést. Ennél a pontnál azonban mindenképpen figyelembe kell vennünk a kriminalisztikai statisztikákat a környékünkön.

Ugyancsak fenyegethet minket az is, hogy ellopják a kulcsainkat vagy a belépési kódjainkat. Ez pedig kéz a kézben járhat a megszemélyesítéssel, amely alatt azt értjük, ha valaki úgy tesz, mintha mi volnánk, és ezért kap belépési engedélyt egy épületbe.

Sebezhetőség

Hogy meghatározzuk, mennyire vagyunk sebezhetőek, meg kell kérdeznünk magunktól, hogy egy fenyegetés bekövetkezésének mennyi az esélye ránk nézve. A lakóhelyünk például sebezhetővé tehet bennünket a bizonyos természeti katasztrófákkal szemben, de akár a rablással és a vandalizmussal szemben is. Az olcsó és minőségtelen termékek pedig sebezhetővé tesznek a rendszerhibákkal szemben. Fontos észben tartanunk azt is, hogy minél több embernek van bejárása az ingatlanunkba, annál inkább vagyunk sebezhetőek.

Védelem

A védelmi rendelkezések azért léteznek, hogy csökkentsük velük a sebezhetőségünket. Azonban meg kell különböztetnünk a fizikai és a működési biztonságot, ugyanis elérésükhöz más és más intézkedésekre van szükség. Az előbbi esetében az egyik legfontosabb, amiről gondoskodnunk kell, azok a kapuk. Illetve ezeknek a megfelelő beléptető rendszere az, ami a legfontosabb. Persze a lakatok nem a kapukon kell csak, hogy prioritást élvezzenek. Minden egyes lakatnak jól működőnek és megfelelően beépítettnek kell lennie. Ugyanakkor a meglévő lakatokat használni is kell. A nem használt lakatok egyenlők azzal, mintha nem is léteznének. És ha már a záraknál tartunk, akkor nem csak az ajtókra kell gondolnunk, hanem az ablakokra is, amelyek biztosítása ugyanolyan fontosságú.

Jó, ha van mozgásérzékelőnk is, amelynek csatlakoznia kell valamilyen más eszközhöz is. Ennek az eszköznek pedig valamilyen módon jeleznie kell nekünk, ha mozgást érzékel, amikor nem kellene. A teljes biztonsághoz azonban működő biztonsági kamerákra és riasztóra is szükségünk lesz. Egy hatékonyan működő riasztó bizony nem marad észrevétlen. A láthatóság úgyszintén fontos. Mindenképpen világítsuk ki a szükséges helyeket, ugyanis a legtöbb betörő sötétben szeret dolgozni.

A működési biztonság esetében elsősorban arról kell döntenünk, hogy kit is engedünk be az ingatlanunkba. Azokat az embereket, akik rendelkeznek a belépéshez szükséges kódokkal és kulcsokkal, valóban ismernünk kell. Meg kell tudnunk bízni a beengedett emberekben, ugyanis enélkül sebezhetővé tesszük magunkat. Ehhez hasonlóan azt is meg kell válogatnunk, hogy kinek adjuk ki a biztonsági információkat. Azoknak az embereknek, akik teljes egészében ismerik a biztonsági rendszerünket, teljes mértékben megbízhatónak kell lenniük. Ha munkásokat engedünk az otthonunkba, akkor is tartsuk őket mindig a szemünk előtt, és ne engedjünk nekik túl nagy betekintést az otthonunk részleteibe. Ezen felül pedig a biztonságot illető információknak következetesnek is kell lenniük. A legjobb, ha dokumentáljuk őket, és ha szükségünk átadhatjuk őket a szükséges személynek.

Tehát amennyiben a lehető legmagasabb biztonsági fokozatot szeretnénk elérni otthonunkban vagy az irodánkban, akkor érdemes komolyabb kockázatelemzést végezni, majd ennek fényében megtenni a szükséges biztonsági lépéseket. Az biztos, hogy mindez után mindenki nyugodtabban hajtja majd álomra a fejét éjszakánként.