Miért jók a tűzálló ajtók és ajtózárak?

A tűzálló ajtók és ajtózárak valójában nem tudnak elkülönülni egymástól. A tűzálló ajtókba ugyanis kötelező tűzálló ajtózárat telepíteni. Persze a tűzálló ajtózárat lehetséges hagyományos ajtóba is beszerelni, de ennek nincs túl sok értelme, hiszen amennyiben az ajtó nem véd a füst és a hő átterjedésétől, akkor maga az ajtózár már nem sokat fog tudni védeni. A kettő együtt azonban nagyon hasznos dolog lehet, amelynek alkalmazása néhány helyen kötelező, más helyeken pedig ajánlott.

A tűzálló ajtók az ajtózárakkal együtt kötelezően alkalmazandók az egyes közösségi épületekben. Nyilván sokan találkoztak is már velük például a mozikból kifelé vezető utakon. Általában a vészhelyzeti utakon egyébként is ilyen tűzálló ajtókat alkalmaznak. Ennek persze van értelme, hiszen ha tűz üt ki az épületben, és menekülni kell, akkor jó lenne, ha a menekülő útvonalra nem terjedne át a tűz és a füst. Persze a menekülő útvonal attól még menekülő útvonal marad, tehát ha tűz üt ki, akkor ezeken az utakon is sietősre kell fogni a lépéseinket, hiszen azért a tűzálló ajtók és zárak sem bírják a végtelenségig. A tűzálló ajtók is csak ideig-óráig fogják vissza a tüzet, a füstöt és a hőt. Ennek az ideje pedig az ajtó és a zár minőségétől, vastagságától függ. Pontosabban az ajtólapok tűzálló betétének a vastagságától, amelynek az anyaga ásványgyapot kell, hogy legyen. Az ajtóvastagságok 40 mm-től 100 mm-ig is terjedhetnek. Ennek fényében némely ajtó csak harminc percre tartja vissza az életveszélyes tüzet, azonban olyat is lehet találni, amelyik akár két óra hosszáig is képes erre.

Na de mi kell még ahhoz, hogy a tűzálló ajtók valóban tűzgátlóként funkcionáljanak? Elsősorban is az kell, hogy az ajtókat szakemberek építsék be, hiszen mint általában, a beépítésen is sok múlik. Ahogy a hőszigetelő ablakok is akkor képesek a hőszigetelő képességüket maximálisan nyújtani, ha azokat a szakemberek szakszerűen beépítik, úgy a tűzálló ajtók is úgy képesek valóban 30, 60, 90 vagy akár 120 percre is visszafogni a tüzet és a füstöt, ha szakszerűen építik be őket. Ez állja a tűzálló zárak esetében is. A zárakat az ajtó szintén szakembereknek kell beépíteniük, és egy esetleges meghibásodás alkalmával, szintén nekik kell kicserélniük. Ez már csak azért is fontos, mert mi magunk nem is biztos, hogy el tudnánk dönteni, hogy pontosan milyen zár is illene az ajtónkba. Ezeknek a pótlása ugyanis nem ugyanolyan egyszerű és egyértelmű, mint egy sima ajtó esetében. Sok esetben akár nehézségekbe is ütközhetünk, amennyiben új tűzálló ajtózárral szeretnénk helyettesíteni a régit.

A tűzálló ajtóknak egyébként nem csupán a zárjuk kell, hogy tűzálló legyen. Megfelelő zsanérokkal és gumitömítéssel is rendelkezniük kell. Illetve automata ajtócsukó rendszerrel is el kellene látni az ilyen ajtókat. Ez azért jó, mert ha a tűzjelzés beindul, akkor ezek az ajtók maguktól csukódnak, így pedig rögtön elzárják annak a lehetőségét, hogy a tűz és a füst terjedni kezdjen.

Azoknak pedig, akik esetleg az miatt ódzkodnak egy ilyen ajtó beszerzésétől, mert esztétikailag nem túl előnyösek, jó hír, hogy ma már ebből a szempontból is lehet igényes tűzgátló ajtókat találni. Akár díszítő festés megléte is lehetséges már a tűzálló ajtók esetében is. Így a legtöbben probléma nélkül is megtalálják azt az ajtót, amelyik nemcsak véd, de a szemet is gyönyörködteti. Persze egy hétköznapi otthonban még ezek után sem valószínű, hogy túlságosan elterjedtté válna egy tűzálló ajtó, de amennyiben rendelkezünk vészkijárattal tűz esetén, akkor azt semmiképpen sem árt egy tűzálló ajtóval biztosítani.