Így érdemes felkészíteni otthonunkat a betörők ellen egy rossz környéken is!

Az otthonunk védelmét komolyan kell venni, különösen akkor, ha nem épp a legjobb környéken vásárolunk lakást vagy házat. A rendőrségen érdeklődhetünk a statisztikákról, hogy melyek azok a környékek, melyeknél magasabb a betörések vagy egyéb bűncselekmények száma, ezek az adatok a legtöbb esetben nyilvánosak. Ugyanakkor megesik, hogy mégis ilyen környékre kell költöznünk. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, mert csak egy kis odafigyelés kell, hogy megfelelő védelemmel lássunk el az otthonunkat. De mire is érdemes odafigyelni?

A bejárati ajtó otthonunk első védelmi vonala

Az első lépés, hogy ellenőrizzük a bejárati ajtó állapotát. Hiába egy több pontos zár vagy akár több zár, ha az ajtó már vetemedik, esetleg nem már régi, ugyanis ilyen esetekben akár egy feszítővas is elég lehet, hogy kimozduljon a helyéről. És ne legyenek illúzióink, a betörők ezt ki is fogják használni. Ha gond van az ajtóval, akkor érdemes inkább kicseréltetni, mint kockáztatni. Amennyiben az ajtó már megfelelő minőséget képvisel, akkor jöhet a zárak kérdése.

A bejárati ajtózárakból többféle is kapható, az olcsó fajtától a drágáig. Mindenképp olyat válasszunk, ami minőségi, és védelemmel is el van látva. A védelemmel ellátott zárak ugyanis megvédenek minket a leggyakoribb betöréses módszerek ellen, és bár nem feltörhetetlenek, de kisebb eséllyel próbálják meg illetéktelenek kinyitni azokat. Egy rossz környéken semmi esetre sem jó választás az olcsó zár. Ha egy darab zárat kevésnek érzünk, érdemes hevederzárban gondolkodni.

Nemcsak az ajtókra érdemes figyelni, hanem az ablakokra is

Ha megfelelő már az ajtó és a rajta lévő zár is, akkor az ablakokat sem árt ellenőrizni. Nem is gondolnánk, de az ablakon át is nagyon sok betörés történik, sokszor azért, mert nem megfelelő a vasalat, vagy éppen már nem olyan jó a zár, de a rossz szigetelés is okozhat gondot. Az ablakokat is nézzük át, és a szükséges cseréljük le. Amennyiben földszinti lakásról vagy családi házról van szó, egy ablakzár sem feltétlen túlzás.