Milyen helyzetekben érdemes zárat cserélni?

Felújítás során megesik, hogy az ablakok ki lettek cserélve, de a bejárati ajtó zárja már háttérbe szorul, hiszen úgy gondoljuk, hogy felesleges erre időt, és pénzt fordítani, főleg, ha működik a zár. Pedig vannak olyan helyzetek amikor nem érdemes halogatni a zárcserét, ez pedig főleg a saját biztonságunk miatt fontos.

Nézzük mikor, milyen helyzetekben kell lecserélni a bejárati ajtó zárszerkezetét, honnan fogjuk tudni, hogy újra van szükségünk?

Helyzetek, amikor nem szabad tovább halogatni a zárcserét

  • Ha a zár már elöregedett, akkor azt mindenképpen érdemes lecserélni, hiszen egy régi zár, nem biztonságos, akkor se, ha látszólag hibátlanul működik. Hiába halogatjuk, egy betörő egy régi, elavult zárat pillanatok alatt fel tud törni.
  • Fontos, hogy költözés után se feledkezzünk meg a zárcseréről, akkor is, ha egy albérletről van szó. Ilyen esetben szerencsére nem kell a teljes zárszerkezetet, elég csak a zárbetétet kicserélni. És hogy ez miért fontos? Azért, mert sosem tudhatjuk biztosra, hogy az előző lakónál nem maradt-e egy pótkulcs, amivel bármikor bejöhet a lakásba, ha kedve tartja.
  • Nem csak albérlet, hanem ház vásárlásnál is legyen első feladatunk a zárcsere, még abban az esetben is, ha egy új építésű házról van szó. Ez többek között azért is fontos, mert a lakásbiztosítás megkötésekor már olyan ajtózárral kell rendelkeznünk, amit elfogad a biztosító.
  • Ha egy peches napon elhagyjuk a lakáskulcsunkat, egy ideig bízhatunk még abba, hogy megtaláljuk. Ilyenkor célszerű végig járni azt az útvonalat, ahol korábban elhagyhattuk azt, de ha rövid időn belül nem kerül elő az elveszett kulcs, érdemes legalább a zárbetétet kicserélni. Sajnos sose lehetünk biztosak abba, hogy végül ki találta meg a kulcsunkat, sőt, az sem kizárt, hogy nem elhagytuk azt, hanem valaki szánt szándékkal csente el tőlünk. A zárbetétet akkor is ki kell cserélnünk, ha pótkulccsal be tudunk jutni a lakásba.

Értelemszerűen zárcserére van szükségünk akkor, ha az a használat során tönkrement. Valószínűleg senki nem szeretne este arra hazaérni a munkából, hogy nem tudja kinyitni saját otthona ajtaját, pedig egy rosszul működő zár bármelyik pillanatban beragadhat. Érdemes már akkor kihívni egy szerelőt, ha a zár akad, szorul, és nem működik megfelelően.