Hány zár kell egy bejárati ajtóra, hogy védve legyünk a betörésektől?

Manapság még mindig maga a betörések, illetve a betöréses lopások száma, és sokszor nem cégeket és vállalkozásokat törnek fel, hanem magánlakásokat. Sokan persze azzal nyugtatják magukat, hogy velük ilyen nem történhet, ők védve vannak, hiszen nincsenek értékeik, ékszereik, drága berendezéseik, vagy sok készpénzük otthon. De a helyzet az, hogy a betörők nem is feltétlen antik értéktárgyakat keresnek, hanem könnyen eladható műszaki cikkeket, mint a WII, a Nintendo, a mobil, a tablet vagy a laptop, de egy nem hordott eljegyzési gyűrű is már értéknek számít.

Vannak persze olyanok is, aki több zárat is felszerelnek, mert tartanak az illetéktelen behatolóktól, érdekes kérdés, hogy mennyi zár kell egy bejárati ajtóra, hogy valóban biztonságba legyünk? Ez egyfelől egyénfüggő, hiszen van, aki egyetlen zárral is elégedett, mások pedig 3-4 zár után is aggódnak, nem kellene-e a még egy az ajtóra. Ugyanakkor nem is feltétlen a mennyiség a fontos ilyen esetekben.

Nem feltétlen a mennyiség a fontos, hanem a minőség

A legfontosabb lépés, hogy biztonságban tudjuk szeretteinket és értékeinket az otthonunkon belül, hogy megnézzük, milyen állapotban van a meglévő ajtó és zár. Ha már nem a legjobb az ajtó, régi a szigetelés, esetleg rosszul lett beszerelve, akkor lényegében mindegy, milyen zár van rajta, egy feszítővassal kifordítható, akkor pedig hiába a sok zár. Fontos tehát, hogy az ajtó is jó egyen, amennyiben az, jöhetnek a zárak. A zárak esetében rendkívül lényeges, hogy megfelelő típusok kerüljenek fel, melyek minőségi, védelemmel ellátott darabok.

Egy silány zár nagyon könnyen feltörhető, ezért érdemes jobb márkában gondolkodni. Ha több zárral érezzük magunkat biztonságban, akkor bátran válasszunk a bejárati ajtóra hevederzárat is, de ebben az esetben is fontos a minőség, és hogy védelemmel ellátott zár legyen. Akik több zártól érzik magukat biztonságban, azoknak akár 2-3 zár elengedő lehet, természetesen a minőség döntsön, ne a mennyiség.