Hogyan védekezzünk a betörők ellen?

A betörések száma évről évre nő. Ennek az is az oka, hogy bár már számos modern és minőségi zár létezik, sokan még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a zárakra. Az új ajtó beszerelésénél nem gondolnák, hogy a zár esetleg nem megfelelő, pedig sok biztonsági ajtó is érkezik hazánkba silány, kínai zárral.

Vannak persze olyanok is, akik csak megveszik az első, kezükbe akadó darabot a barkácsáruházban, mondván, jó lesz az is. Teszik ezt annak ellenére, hogy már a biztosítók is szigorú feltételekhez kötik a lakásbiztosítás meglétét, és szabályozzák, mely zárakat fogadnak el.

Ha bejárati ajtóról van szó, mindenképp érdemes minőségi zárban gondolkodni, jól megválasztani mi kerül fel az ajtóra. Természetesen szó nincs arról, hogy a zárak feltörhetetlenek lennének. Még a legokosabb zár is feltörhető lehet, ahogyan a biztonsági zárat is ki lehet nyitni.

Ugyanakkor a betörők általában a könnyű prédákra utaznak, és valószínű, hogy egy minőségi vagy egy védelemmel ellátott zár esetén inkább továbbállnak, és nem kockáztatnak. Főleg, hogy silány zárból is még mindig nagyon sok van az ajtókon.

Mi alapján válasszunk zárat a bejárati ajtóra?

Ha tehát a bejárati ajtó zárjáról van szó, először is a biztosító igényét vegyük figyelembe, már ha rendelkezünk lakásbiztosítással. Ha ugyanis nem a megfelelő zár kerül fel, betörés esetén nem fog téríteni a biztosító. Amennyiben nincs biztosításunk, akkor is a védelem legyen az elsődleges szempont.

Választhatunk persze okos zárat is, hiszen ez manapság nagyon népszerű, de mindenképp nézzünk utána, hogy valóban biztonságos, nemcsak jól hangzik. Arra is érdemes egy kis figyelmet fordítani, hogy kinek az ajtajára kerül majd fej ez a bizonyos zár.

Ha idős rokonunk ajtajára, vagy olyan helyre, ahol kisgyerekes család él, akkor a vészfunkciós zárat szokták javasolni, mivel az ilyen zárakat akkor is ki lehet nyitni kulccsal kívülről, ha történetesen belül már van egy kulcs. Ezzel biztosíthatjuk, hogy baj esetén is bejutunk a lakásba még akkor is, ha valaki a zárban felejtette a kulcsot.