A BKS kulcsok másolatvédettek vagy sem?

A BKS zárak nagyon népszerűek manapság, ami nem is csoda, hiszen a segítségükkel sokkal biztonságosabbá tudjuk tenni a bejárati ajtónkat. A BKS zárhoz természetesen BKS kulcs is tartozik, melyek egyedi, márkajelzett kulcsok.

Adja is magát a kérdés, hogy maga a kulcs is biztonságos-e, ahogyan a zár is az. Nos, BKS kulcsból kétféle létezik. Olyan, ami szabadon másolható, illetve olyan, amelyhez tulajdonosi kódkártya tartozik, vagyis csak a tulajdonosnak lesz jogosultsága lemásoltatni, lényegében másolatvédett.

A másolatvédett kulcsról sokan tévesen azt feltételezik, hogy a másolatvédelem alatt a kulcs másolhatatlanságát kell érteni, pedig nem. Minden kulcs másolható, valamelyik könnyebben, valamelyik nehezebben.

A másolatvédelem azt jelenti, hogy csak a tulajdonosnak van joga lemásoltatni, amit egy kódkártyával tud megtenni, ami a kulcshoz tartozik. A másoláshoz sincs joga minden kulcsmásolónak, így attól sem kell félni, hogy egy tolvaj vagy egy fifikásabb bérlőnek esetleg van egy kulcsmásoló ismerőse, aki azt megteheti.

Miért biztonságosabb egy másolatvédett kulcs?

A másolatvédett kulcsok, ahogy a nevük is mutatja, védve vannak a másolástól. Ezt egy egyedi kódkártya biztosítja, hiszen csak a tulajnak lesz engedélye rá, hogy ezt a műveletet elvégezze.

Ráadásul az sem mindegy, hogy melyik másolóba sétálunk be a kulcsunkkal, mert egyrészt nem tudja mindenki elvégezni, másrészt nem is teheti meg minden másoló, mert a kódkártyán az is megtalálható, hogy melyik kulcsmásolónak van jogosultsága elvégezni egy ilyen műveletet.

Természetesen a másolatvédett kulcsok sem egyformák, vagyis ezen a téren is többféle lehetőségből válogathatunk. Azt azonban mindenképp jó, ha tudjunk, hogy az ilyen kulcsok másolása jóval költségesebb lesz, ha mégis másolásra lesz szükségünk.

Ha gyakori a kulcsvesztés, vagy valamilyen más okból van rá esély, hogy több kulcsot is kell majd másoltatnunk, akkor számoljunk a felmerülő többletköltségekkel is. Ettől függetlenül azonban megérheti a másolatvédett kulcs, hiszen így nem kell attól tartanunk, hogy ha valakinek adunk is egy pótkulcsot, az titokban másoltat magának egyet.