Miért törik bele a kulcs a zárba?

Nagyon kellemetlen, ha a kulcs a zárba törik. Ilyenkor először pánikba esünk, aztán ha túl vagyunk az első sokkon, hívjuk a zárszerelőt. A szerelő többféle megoldás is fog ajánlani a problémára, vagy kicseréli a zárbetétet, esetleg az egész zárat, ha megsérült, vagy kiszedi a törött darabot, kinyitja az ajtót, mi pedig előszedhetjük a pótkulcsot. Ha viszont már megoldódott a probléma, érdemes végiggondolni, hogy mi is idézte elő a bajt. A kulcs zárba törésének ugyanis többféle oka is lehet, nem csak az, hogy akadt a zár.

Ez persze a leggyakoribb okok közé tartozik. Ha akadt a zár, az már előre jelezte, hogy előbb-utóbb gond lesz. Mi nem vettünk erről tudomást, inkább feszegettünk, mint olajoztunk, és lám meg is van a baj. Az akadó zár mindig azt jelzi, hogy valami baj van, így azt mindenképp orvosolnunk kell, hogy legközelebb elkerüljük, hogy a kulcs a zárba törjön. Ezt legegyszerűbben zárolajjal vagy WD-40 kenőanyaggal tehetjük meg, ami segít a zárnak abban, hogy a továbbiakban rendeltetésszerűen működjön.

Amikor nem a zár a ludas, hanem a kulcs

Ugyanakkor megeshet, hogy a zár akadását nem a zár, hanem a kulcs okozta. Ha olajozás után még fennáll a baj, akkor a kulcsokat is érdemes megnézni, sőt, akár ezzel is kezdhetjük a probléma megoldását. A kulcsok akadását a kulcs sérülése, deformálódása okozhatja, ennek egyébként nem mindig van jele. Előfordul, hogy a kulcs kissé deformált, így akad, de az is megeshet, hogy észre sem vesszük, hogy a kulccsal gond lenne, már csak akkor, amikor az egyik darabja a kezünkbe, a másik pedig a zárba marad.

Mielőtt a kulcsot a zárba tesszük, érdemes egy pillantást vetünk rá, és ellenőrizni, hogy ép-e. Amennyiben nem, semmi estre se dugjuk a zárba, hanem azonnal másoltassuk le, és utána dobjuk ki vagy semmisítsük meg. Nemcsak deformálódás, de repedés is előfordulhat egy kulcson, melyet a mindennapi használat okoz, kikerülni sajnos nem nagyon lehet. Mindössze annyit tehetünk, hogy olyan helyen szállítjuk a kulcsot, ahol nem tud keményebb tárgyaknak ütközni.