Amit a zárak karbantartásáról tudni kell

Napjainkban egyre több biztonsági ajtózár van a forgalomban, amik általában nem igényelnek különösebb karbantartást. Évekig használhatjuk őket, mindezt teljesen zavartalanul, még olajoznunk sem kell őket.

Ha ezekkel a modern zárakkal valami gond akar, akkor az nem az elmulasztott karbantartás miatt fog bekövetkezni, hanem sokkal komolyabb gondról lesz szó.

Ilyenkor az a legjobb, ha szakembert hívunk. A biztonsági ajtóknál nem érdemes kísérletezésekbe kezdenünk, a szerviz helyettünk is tudni fogja, hogy mihez kell pontosan nyúlnia, és így nem fogunk kárt tenni a zárakban sem. Ráadásul így az esetleges garanciát sem bukjuk el.

Persze, nem mindenkinek van lehetősége ilyen modern zár beszerzésére. A legtöbb lakásban még mindig a hagyományos megoldásokkal találkozhatunk, ahol szükségünk lesz egy kis extra ápolásra. Szerencsére kis gondozással már sok évet hozzáadhatunk a zárakhoz és kilincsekhez is, így még több ideig fognak működni.

Ugyanez elmondható a lakásban található másféle ajtókról is. A bejárat mellett ilyen lehet a szobák ajtaja, amik legalább félévente megérdemelnek egy alapos tisztítást, hogy még tovább lehessen azokat használni.

Ki kell szerelni a zárat?

Sok tulajdonos azért nem pucolja meg a zárakat, mivel attól fél, hogy szét kéne szerelnie azt. Azonban, ha jobban belegondolunk, akkor nem feltétlenül kell megtenni ezt a drasztikus lépést. Sokszor egy kis olajjal már csodákat lehet tenni.

Az ételolajat felejtsük el, és vegyünk speciális készítményeket, amit a zárakhoz terveztek. Ha nincs otthon ilyen, akkor az univerzális WD40 nevű kenőanyag-spray is tökéletes les. Mások a grafitpor mellett esküdnek, aminek a használatát egyre több szakértő is javasolja, viszont itt tényleg szét kell szedni a zárat.

Mindig vannak olyan pillanatok, amikor kénytelenek leszünk szétszedni a zárakat. A szakemberek azt javasolják, hogy tegyük meg 5 évente ezt a lépést, mivel főleg a régi zárak hajlamosak a zsírosodásra vagy éppen a kiszáradásra.

Általában a szétszerelés nem túl bonyolult, de ha nekünk is modern zárunk van, akkor nyugodtan kérjünk segítséget.