A bérlők elvesztették a lakásunk, nyaralónk kulcsát, mi a teendő?

Manapság sokaknak van két vagy három ingatlana, melyek közül az egyikben laknak, a másikat pedig kiadják. Ez lehet hosszú távú kiadás, de akár nyaraló is, melyet időszakosan adunk ki. A nyaralók esetén hetente, váltják egymást a bérlők, a hosszú távú kiadásnál akár évekig is fennállhat a bérlet. A zárcsere kérdése nyaraló esetén nem nagyon szokott kérdés lenni, ugyanakkor megeshet az is, hogy elveszik a kulcs nyaralás közben, a strandon, séta közben egy arborétumban, múzeumban vagy állatkertben. Persze a kulcs albérlet esetén is elveszhet, vagy ellophatják.

Az elveszett kulcs kérdése igazából egyszerű lenne, hiszen csak zárbetétet kell cserélni. Albérlet és nyaraló esetén viszont már egy kicsit bonyolultabb, hiszen nem a miénk az ingatlan. Az albérletek esetében ilyenkor szólni kell a főbérlőnek, vagyis nekünk, hogy mi történi, mi pedig tulajdonosként döntünk, hogy mi legyen, zárcsere vagy elég a zárbetét csere is. Zárcsere esetén a lakásbiztosítás feltételeit is figyelembe kell venni. Ha a bérlő szól, mi pedig beleegyezünk, akkor indulhat a munka, a lényeg, hogy mi is kapjunk majd a kulcsból.

A nyaraló bérlők kicseréltethetik a zárat vagy a zárbetétet?

A nyaraló kérdése egy kicsit más, hiszen ilyenkor nem ismerjük annyira a bérlőket, csak rövid ideig vannak, így nem dönthetnek ilyen kérdésekben. Amikor átadjuk a kulcsokat, érdemes őket figyelmeztetni, hogy bármilyen gond esetén, ami történik, ideértve a kulcsvesztést is, azonnal szóljanak, mert akkor tudunk intézkedni. Érdemes valahova, egy biztos helyre pótkulcsot tenni, esetleg két kulcsot adni a bérlőknek, ha egy elveszik, akkor lehessen gyors megoldást találni legalább a bejutásra.

Ha van rá esély, hogy a kulcs nem elveszett, hanem lopás áldozatai lettek a bérlők, akkor mindenképp zárbetétcserére lesz szükség, még ha nem is azonnal. Ha nem tudjuk megoldani a zárbetétcsere kérdését, erről azért figyelmeztessük a bérlőket, nehogy valaki az ellopott kulccsal jusson be, és fossza ki őket.