A GU-BKS zárakat elfogadja a biztosító?

Amikor zárat választunk, akkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a biztosító elfogadja-e a zárat vagy sem, már ha van lakásbiztosításunk.

Sokan erről azonban mit sem tudnak. Ezt a kitételt ugyanis a biztosító munkatársai nem szokták az ügyfeleknek hangoztatni, talán csak annyit, hogy olvassák el a feltételeket, illetve a különböző kár esetén mire számíthatnak, és persze mit vár el a biztosító. Ezt persze sokan nem olvassák el, ám a szerződés nem ismerése még nem fog minket felmenteni a betartása alól, tehát ha nem a megfelelő zár kerül fel az ajtónkra, akkor a biztosító megtagadhatja a kártérítést még akkor is, ha rendesen fizettük a havidíjakat.

Érdemes tehát utána járni, hogy mit vár el a biztosító. Erről a MABISZ kézikönyvben és útmutatóban tájékozódhatunk, vagy megkérdezhetjük a biztosító munkatárait, ügyfélszolgálatát. Arra az egyértelmű kérdésre, hogy a GU-BKS zárakat elfogadják-e nem fognak tudni választ adni, ugyanis a zárfajtáknál a márkák nincsenek felsorolva, csak a típusok. Erre a kérdésre tehát magunknak kell megkeresni a választ. Ha viszont a MABISZ útmutatót böngésszük, már könnyebb megkaphatjuk a választ.

Mit kell nézünk a zárak csomagolásán, ha olyan zárat keresünk, amit a biztosító is elfogad?

Az útmutatóban ugyanis nemcsak a fajták vannak benne, hanem az is, hogy milyen tanúsítvánnyal kell rendelkeznie a zárnak, hogy egy biztosító elfogadja. Ez egyébként eltérő lehet biztosítónként, úgyhogy mindenképp érdemes először megtudni, hogy az adott biztosító milyen tanúsítványt fogad el, és utána megnézni, hogy a kiválasztott zár, például a GU-BSK zárak rendelkeznek-e ilyen tanúsítvánnyal vagy minősítéssel. Ha igen, akkor bátran tehetjük fel az ajtóra, mert betörés esetén sem lesz gond, mert fizet a biztosító.

Az ellenőrzést nem szabad kihagyni. Ugyanakkor, ha nincs biztosításunk, akkor ezt a lépést ki is hagyhatjuk, és kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb zárat a márka kínálatából, hiszen egy minőségi zármárkáról van szó, ami védelmet fog nyújtani az otthonunk számára, ha van biztosításunk, ha nincs.