Így védjük meg otthonunkat a betörőktől!

Manapság a betörések száma már közel sem annyira magas, mint pár évvel ezelőtt, ugyanakkor ehhez többek között a koronavírus járvány is közrejátszott, hiszen így többet voltunk otthon, kevesebbet hagytuk magára az ingatlant, így a betörőknek kisebb esélyük volt bejutni. Ugyanakkor a betöréses lopások száma még mindig nem elhanyagolható, és mindenképp érdemes felkészülni. Bár sokan mondják, hogy hozzájuk úgysem törnek be, mert nincs ott annyi érték, amiért megérné, de nem is gondolnánk, hogy a betörők nem mindig a luxusingatlanokra utaznak, hanem a családi otthonokra, ahol a telefon, a laptop, vagy a tévé is ellopható, és könnyen továbbadható.

Védekezni tehát mindenképpen érdemes, de mit is tehetünk mi? Egyrészt fontos, hogy a nyílászárók állapota megfelelő legyen. Ne csak az ajtó, de az ablak is jó állapotban legyen. Nem is gondolnánk, hogy milyen sok betöréses lopást követnek el ablakon keresztül. Fontos tehát, hogy az ablak és az ajtó jól legyen rögzítve, mert ha nem így van, akkor akár egy feszítővassal is ki lehet mozdítani a helyéről. A másik fontos lépés, hogy a zárak is megfelelőek legyenek. Az ablak esetén ez nem mindig lényeges, de bejárati ajtónál létfontosságú.

Amiért a silány zár rossz döntés

Ahogyan mindenből, úgy zárból is vannak silány és minőségi darabok. Persze sokan hiszik, hogy az olcsó zár is jó lesz, és a drágább záraknál csak a márkanevet kell megfizetni, ez egyáltalán nem így van. Ugyan sokan gondolják azt, hogy mivel a drágább zár is feltörhető, így nem költenek rá, jó lesz a silány, olcsó is, de a drágább zárakon lényegesen kevesebb betörés történik. A silány zárakhoz elég pár másodperc is, hogy kinyíljanak, a drágább zárakat viszont sokkal időigényesebb és zajosabb feltörni, a betörők pedig ezért ritkábban is próbálkoznak.

Azt is számításba kell venni, hogy a biztosítók csak a minőségi, tanúsítvánnyal ellátott zárakat fogadják el, a silány zárakat nem, így ha lakásbiztosításunk is van, betörés esetén kidobott pénz lesz a biztosítási díj fizetése, mert kártérítésre nem számíthatunk.