Emelő-toló vagy bukó-toló ablakot válasszunk?

Amikor ablakot választunk, és megkérdezik, hogy hogyan nyílon, sokszor csak arra gondolunk, hogy befelé vagy kifelé, pedig ma már sokféle megoldás közül választhatunk. Ahogyan az erkélyajtók esetében is, ma már az ablakoknál is létezik bukó-toló és emelő-toló megoldás a vasalatra. A különbséget elsőre talán nem is értjük, pedig nem olyan nehéz a két típust megkülönböztetni egymástól. Elég csak az erkélyajtókra gondolni, és máris értjük a különbséget. A bukó-toló ablak talán ismerősebb lesz, hiszen hagyományosan nyitható, ám magunk felé döntve bukó állásba is nyitható.

Ez szellőztetésre nagyon jó lehetőség télen nyáron, ugyanakkor érdemes arra is gondolni, hogy az ablak hagyományosan is nyitható legyen, hiszen úgy a szellőztetés is hatékonyabb. Az emelő-toló vasalat segítségével viszont az ablak nem befelé nyílik, hanem az egyik tábla tud elcsúszni a másikon, ami helytakarékos szempontból nagyon jó lehetőség, ha nem szeretnénk teret elvenni a lakásból csak azért, hogy kinyissuk az ablakot. A döntést természetesen alaposan meg kell fontolni, nem elég csak az árakat figyelni.

Elektromosan is kérhetőek?

Mindenképp gondoljuk végig az igényeinket, a betörésvédelemtől, a nyithatóságon át, a szellőztetésig. Általában a minőségi valasatok biztosítják, hogy bármelyik megoldást is választjuk, az betörésvédelemmel legyen ellátva, különösen akkor, ha földszinti lakásról vagy családi házról van szó. A betörések nagy részét az ablakon át követik is, így ezt a szempontot is számításba kell venni. Fontos kérdés lesz a helytakarékosság is, különösen kicsi lakásoknál. Az ablak kinyitása sok teret vehet el egy amúgy is kicsi szobából, így ez is fontos szempont lehet.

A szellőztetést is érdemes számításba venni. Érdekesség, hogy az emelő-toló megoldást elektromos kivitelben is kérhetjük, sőt, okosotthon rendszerrel is kombinálható, így a szellőztetés automatizálható lehet. Ez a bukó-toló megoldás esetén nem opció. Ugyanakkor az emelő-toló rendszer bukó állásba nem tehető, így ezt is figyelembe kell venni a választásnál.