Mit tegyünk, ha akad a zár?

A zár akadása nem egy új keletű probléma. Ez régebben is megesett a zárakkal, és manapság sincs ez másként. Az akadást persze sok minden okozhatja, Egyrészt lehet a kulcs is a ludas, nemcsak a zár. A kulcsok puhább anyagból készülnek, mint a zárak, így hajlamosabbak deformálódni, de akár meg is repedhetnek. Ha egy kulcs deformált, esetleg sérült, akkor a zárban akadni fog, ahogy megpróbáljuk elfordítani. Rosszabb esetben el is törik, így érdemes minden ajtónyitás előtt egy pillantást vetni a kulcsra, hogy valóban ép és sértetlen, és csak ezután próbáljuk meg kinyitni az ajtót.

Amennyiben sérült a kulcs, esetleg deformált, akkor inkább másoltassuk le, mert nagy rá az esély, hogy a zárba fog szorul. Egy sérült, deformált kulcs is másolható, sőt, akár egy kettétörött darab is, szóval aggódni emitt nem szükséges. Azonban nemcsak a kulcs okozhat akadást, hanem a zár is, sőt, valójában ez a gyakoribb gond. A zárak alapvetően el vannak látva megfelelő kenéssel, ám az állandó használat során ez a kenőanyag eltűnhet az alkatrészek közül, és okozhat akadást a zárban. Ilyenkor természetesen a megoldás az, ha pótoljuk a zárban a kenőanyagot.

Amit sose kenjünk az ajtózárba!

Amikor a zár akadásáról van szó, akkor általában nem azt mondjuk, hogy biztosítjuk a megfelelő kenést, hanem, hogy olajozásra lesz szükség. Nosza, szaladunk is a konyhába, hiszen ott van olaj bőven: étolaj, olívaolaj, szezámolaj, mogyoróolaj, bőven van választék. Ám a olaj éppen nincs, akkor lesz zsír, hiszen sokan olaj helyett azt használnak, és ebből is van többféle is a hűtőben, hiszen a kenyérre a kacsazsír a jobb, a pörköltbe meg a sertészsír. Nos, a felsorolt étkezési zsírokat és olajokat sosem szabad a zárba kenni.

Amit tehetünk, hogy zárolajt veszünk a legközelebbi zárszaküzletben vagy barkácsboltban, esetleg ugyanitt grafitport szerzünk be, de a WD-40 is jó megoldás lehet. A babaolaj, varrógépolaj, motorolaj szintén nem működik a zárak esetében, így ezeket is jobb, ha elfelejtjük, ha zárolajozásról van szó.