Cserélhet zárat egy főbérlő az albérlő engedélye nélkül? És fordítva?

Nagyon sokan vásárolnak ingatlant kiadási céllal, tehát azért, hogy azt kiadva plusz bevételhez jussanak, esetleg az első években a felvett hitelt is abból törlesztik. Sok negatív esetet hallani sajnos, amikor a főbérlő vagy épp az albérlő járt pórul. Van, hogy a bérlő nem fizet, a tulaj pedig hónapokig küzd, hogy ki tudja rakni, de olyan eset is van, ahol a tulaj elveszi a kauciót, majd valamilyen mondva csinált indokkal kirakja a lakókat, de még be is perli őket, hogy kárt tettek az ingatlanába. Gyakori eset, hogy az egyik fél zárat cserél a másik tudta nélkül. Lássuk, kinek van ehhez joga egyáltalán.

Nos, amikor egy lakó beköltözik, akkor érdemes megkérdezni, hogy történt-e zárcsere az előző lakó távozása óta, és ha nem, akkor jelezheti ezt a főbérlőnek. Elvileg, csak úgy az albérlő nem cserélheti le a zárat, vagy nem illik, viszont a törvény erre nem igazán tér ki. A jelenlegi jogszabályok alapján a bérlőnek több joga van az ingatlanhoz, mivel fizet érte, tehát jogilag akár a zárat is kicserélheti.

Az albérlő cserélhet zárat engedély nélkül, és a főbérlő?

Nem egy olyan esetről hallani, hogy a főbérlő kicseréltette a zárat addig, amíg a bérlője távol volt, csak mert az nem fizetett, így kizárta a lakásból, a bérlő pedig rendőrt hívott, aki aztán visszaengedte. Ha az albérlő be van jelentve az adott ingatlanba, akkor a rendőr az iratai alapján bizony vissza fogja engedni, sőt, a bérlő még akár birtokvédelmet is kérhet, és perelheti, feljelentheti a főbérlőjét a zárcsere miatt.

Sajnos ez egy kétélű dolog, ha nem fizet a bérlő, akkor a tulaj keze meg van kötve, és hiába cserél zárat, a végén ő jár majd pórul. Ugyanakkor a magyar jogszabályokkal nem sok albérlő van tisztában, ezért ilyen esetben, inkább távoznak, még akkor is, ha jogtalan a főbérlő cselekedete. Érdemes pontosan utána járni a szabályozásnak, hogy egy kényes szituációba ne járjunk pórul. Abban az esetben persze, ha nem vita során kerül sor a zárcserére, hanem mert elromlott a zár, akkor úgy járunk el a legjobban, ha értesítjük a főbérlőt, a helyzetről, és persze az új kulcsból neki is adunk egy példányt.