BKS pánikfunkciók

A pánikfunkciós zárat vészkijáratokon alkalmazzák, ezek minden esetben menekülési útvonalak. Amikor egy épületet megterveznek, legyen az stadion vagy irodaház, akkor a tervező cégnek figyelembe kell venni a tűzoltóság és katasztrófavédelem ezirányú előírásait. Sajnos történt már nagyobb baleset, pont egy, a Nyugati térnél található szórakozóhelyen, ami több emberáldozatot követelt, mert nem voltak megfelelően ellátva a menekülési útvonalak vészkijárati ajtókkal.

A vészkijárati funkciók működését időszakosan, a poroltó- és tűzoltó berendezésekkel együtt ellenőrzi a hatóság. Ezért lényeges, hogy egy olyan ajtó, ami jelölten is menekülési ajtó, megfelelő zárszerkezettel legyen ellátva. A németországi BKS zárgyártó vállalat, nagyon sokféle profilba és ajtótípusba alkalmazható pánikfunkciós zárakat készít. Ezeket a rendszereket lehet integrálni RWA rendszerekbe is, sőt, egy most épülő épület esetében ez a legjobb megoldás.

BKS B funkciós pánikzár, kapcsoló állás.

Alkalmazás:

Olyan ajtókhoz, melyeken időszakonként az átjárást belülről és kívülről is biztosítani kell (alapállás). A vasalat kívül – belül KILINCS!

A kilincs belülről történő működtetése után, akár kapcsoló, akár reteszelő állásból, az ajtó csukását követően automatikusan üresjáratba kerül a kilincs.

A “B” kapcsoló funkció alapvetően az ajtó belülről való nyitását teszi lehetővé (menekülő ajtó funkció).

Alapállás:

Az ajtót lehet nyitni kívülről és belülről is, a kilincs működteti a zárnak a csapdáját, miután a dió össze van kapcsolva.

Reteszelés: – Működtetés belülről – Vészkijárati funkció, a kilincs a csapdát és a reteszt is működteti. A letűzőzár szintén működteti a csapdát és a reteszt is.

Működtetés kívülről: – Üresjárat, a dió szét van kapcsolva. Az ajtót csak a kulccsal lehet nyitni. A retesz ebben az esetben, mint pótlólagos biztonsági elem működik.

BKS záráskényszer C funkiós pánikzár

Alkalmazás:

Olyan ajtóknál, ahol alapvetően a kívülről történő illetéktelen nyitást kell megakadályozni. Az ajtót véletlenül sem lehet nem bezárt állapotban hagyni, mivel a kulcs kihúzása után a kilincs mindig üresjárati állapotba kerül.

A záráskényszer C funkció alapvetően az ajtó belülről történő nyitását teszi lehetővé.  A vasalat kívül – belül KILINCS!

Alapállás – működtetés belülről – van átjárás, a kilincs működteti a csapdát.

Működtetés kívülről – üresjárat, a dió szét van kapcsolva, az ajtót csak a kulccsal lehet nyitni.

Nyitó állás: – a belső oldalon változatlan minden. A külső oldalról a működtetés a következő: A kulcsot nyitásirányba félig elfordítva, mindaddig nyitható az ajtó mindkét irányba a kilinccsel, ameddig a kulcsot ismét ki nem húzzuk. A kulcs kihúzása után a külső kilincs automatikusan ismét üresjárati állásba kerül. Ez egy biztonsági funkció, hogy az ajtó bezárása véletlenül se legyen elfelejtve.

Reteszelés: Működtetés belülről – Vészkijárati funkció a kilincs a csapdát és a reteszt is működteti. A letűzőzár ugyancsak működteti a csapdát és a reteszt is. Működtetés külső irányból: Üresjárat, a dió szét van kapcsolva, az ajtó csak kulccsal nyitható. A retesz dupla biztonságot nyújt.

BKS Áthaladás D funkciós vészkijárati ajtózár

Alkalmazás: Olyan ajtók esetében, ahol időlegesen az átjárást belülről is és kívülről is biztosítani kell (alapállás) – kívül, belül nyitható az ajtó.  –  Kívül – belül KILINCS helyezkedik el.

Belülről történő működtetés után az ajtó automatikusan kívülről is működtethetővé válik, tehát pl. a mentési munkálatokat nem akadályozza. Ennél a funkciónál az ajtó kívülről történő működtetését csak a kulccsal történő ismételt reteszeléssel lehet megakadályozni. A D áthaladás funkció alapvetően az ajtó belülről történő nyitását tesz lehetővé (vészkijárati funkció).

BKS E váltófunkciós pánik zár

Alkalmazás: Olyan ajtóknál, amelyeknél alapvetően a kívülről történő illetéktelen nyitást kell megakadályozni.  Fontos, hogy itt a vasalat kívül fix gomb, belül kilincs!

Az ajtó véltlenül sem maradhat nem bezárt állapotban, mert az ajtó csukása és a kulcs kihúzása után az ajtó kívülről csak a kulccsal nyitható. Az “E” váltó funkció alapvetően az ajtó belülről történő nyitását teszi lehetővé.

BKS P retesz-vészkijárati funkció

Alkalmazás: olyan ajtókhoz, melyeknél az átjárást belülről és kívülről is biztosítani kell. Belülről történő működtetés után az ajtó automatikusan kívülről is nyitható, tehát a mentési munkálatokat nem akadályozza. Ennél a funkciónál az ajtó kívülről történő nyitását csak a kulccsal történő ismételt reteszeléssel lehet elkerülni. A “P” retesz-vészkijárati funkció alapvetően az ajtó belülről való nyitását teszi lehetővé.

Zárszaküzletünk elérhetőségét megtalálja ezen a linken!

Kérdés esetén hívja a Kulcskirály központi telefonszámát!

06-1-312-2064 vagy 06-70-322-7328